Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bräcke kommun skyller på upphandlingsregler: ”Vi måste följa lagen”

Bräcke kommuns avtal med Bodsjö Diverse har löpt ut och ytterligare förlängning är inte aktuell.
– Jag förstår att de hamnar i en besvärlig sits, säger Yngve Hamberg.

I flera års tid har Ica-affären Bodsjö Diverse haft ett avtal med Bräcke kommun om att leverera matvaror till åtta äldrevårdsavdelningar, två dagis, ett fritids och till ett 25-tal privatpersoner som, av olika anledningar, inte kan ta sig till en matvarubutik för egen maskin.

Avtalet har förlängts i omgångar men nu går det inte längre.

– Avtalet har gått ut och vi har förlängt det som går, säger Yngve Hamberg.

Han är Bräcke kommuns kontaktperson i upphandlingsfrågor och har förståelse för att Bodsjö Diverse hamnar i en besvärlig sits när avtalet nu löpt ut men säger att kommunen måste följa lagen.

– När vi började titta på det här såg vi att vi har ett länsgemensamt avtal med grossistföretaget Servera, vi måste hålla oss till det och handla där det är billigast.

Yngve Hamberg betonar att Bräcke kommun varit nöjda med den service de fått av Bodsjö Diverse genom åren men att god service i nuvarande upphandlingssystem dessvärre inte är en parameter som man tar hänsyn till.

Men de nya EU-regler för offentlig upphandling som klubbades igenom i EU-parlamentet i januari i år öppnar upp för en annan bedömning. Lägsta priset ska inte avgöra vilket företag som får ett kontrakt. Stat, kommuner och myndigheter ska även kunna ställa krav på sociala förhållanden och miljön och kontrakten ska kunna gå till företag som bland annat stärker sysselsättningen och bekämpar klimatförändringar.

Att lägsta priset ställs mot lokala arbetstillfällen och miljöpåverkan är något som Bräcke kommun ska se över.

– Det ska vi göra vid nästa upphandling som snart drar igång, säger Yngve Holmberg.