Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bräcke och Ragunda sjukast i landet

Kommunerna Bräcke och Ragunda har högst sjukpenningtal i hela landet. Det oroar Terese Bengard (S), kommunalråd i Ragunda.

– Det är en av våra stora akilleshälar, säger hon.

Med ett sjukpenningtal på 14,2 dagar ligger Bräcke kommun högst i landet.

– Det känns inte bra att vi har en så hög siffra. Vad det kan bero på vill jag inte spekulera i, säger Sven-Åke Draxten (S), kommunalråd i Bräcke.

Tätt därefter kommer Ragunda kommun med ett sjukpenningtal på 13,9 dagar. Terese Bengard tycker att den höga siffran är ett problem.

– Det är en av våra stora akilleshälar, säger hon.

Terese Bengard tror att det finns flera faktorer till att Ragunda ligger så högt upp på listan. Att befolkningen består av många äldre kan ha en påverkan, tror hon.

– Jag tror också att vår lokala arbetsmarknad kan spela in. Den är ganska liten och det gör att människor kanske känner sig tvungna att jobba kvar på ett arbete trots att de egentligen kanske vill byta, säger hon.

Vad gör kommunen för att förbättra situationen?

– Kommunen uppmuntrar alla kommunalt anställda att motionera regelbundet. Det är dessutom viktigt med bra chefer och ledare för att må bra på jobbet. Därför har vi ledarskapsutbildningar för att stärka ledarna, säger Bengard.