Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bräcke stäms för bredbandsavtal

I fjol skänkte Bräcke kommun bort sitt bredbandsnät för att för att lägga mångmiljonbelopp på att hyra det istället. Nu har en tankesmedja dragit kommunen till domstol för affären.

Bräcke kommun har en offensiv bredbandsstrategi som går ut på att kommunens alla invånare och företag ska ha optifiber i sina hem före 2020.

Kommunen bedömde tidigt att den inte kommer att klara detta på egen hand och utan ett kommunalt bolag likt Jämtkraft, som sköter utbyggnaden åt sina ägarkommuner, så valde man en lite udda lösning.

Kommunen skänkte nätet de redan ägde till Telias dotterbolag Skanova och förband sig att betala hyra för det 15 år framåt. I gengäld har Skanova förbundit sig att slutföra hela bredbandsutbyggnaden åt dem.

Hyran som kommunen ska betala för nätet ligger på 249 000 kronor per år och eftersom avtalet är skrivet på 15 år så innebär det att affären kostar Bräcke 3,7 miljoner kronor.

Det höga värdet har gjort att internetleverantören Netatonce, med stöd av den liberala tankesmedjan Den nya välfärden, stämt Bräcke kommun för brott mot lagen om offentlig upphandling.

Nu har ärendet dragits fram och åter i förvaltningsrätten sedan flera månader tillbaka med ett långdraget växlande av yttranden mellan parterna. Det senaste är att förvaltningsrätten i sin tur vänt sig till Konkurrensverket för att höra vad de har att säga i frågan, men därifrån har det ännu inte kommit något svar.

– Vi har ett politiskt uppdrag att tillhandahålla optifiber till alla i ett område som marknaden är helt ointresserad av och som inte är stödberättigat. Detta är, såvitt vi kan se, det enda sättet att göra det på så att det blir en rimlig kostnad för såväl boende som företagare, säger Bräckes kommunchef Bengt Flykt.

Han är övertygad om att förvaltningsrättens dom kommer att utfalla till kommunens fördel. Dels eftersom lagen om offentlig upphandling har undantag när det gäller att förse allmänheten med telekommunikationer, men dels också eftersom det bolag som överklagat domen själv inte har kunnat utföra jobbet.

– För att överklaga måste man kunna visa att man själv lidit skada och det bedömer vi att Netatonce inte kan ha gjort eftersom de inte ens är leverantörer av den produkt vi har upphandlat, säger Bengt Flykt.