Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han får all energi från solen

/
  • – Jag tror solenergi är framtiden. Det kommer säkert att bli en stor utbyggnad framöver säger Lars Olsson som just fått ordning på sin solenergianläggning hemma på gården i Fanbyn. 28 000 kilowattimmar per år ska den producera.
  • Taket på ladugården ligger i söderläge, panelerna fick han hjälp med att sätta upp tack vare en byggfirma i Bräcke.
  • – Hela anläggningen kommer att betalas igen inom tio år, hoppas Lars Olsson i Fanbyn.

Sen en vecka tillbaka får Lars Olsson i Fanbyn all sin elenergi från solpanelerna på ladugårdstaket.

Annons

Lars var bonde fram till 1995 därefter har han haft olika jobb men med förankring i det tekniska. Det har han haft nytta av nu.

Vi står framför ladugården på gården hemma i Fanbyn, en ladugård som enligt Olsson numera bara samlar skräp. Men taket ligger i rakt söderläge och det skulle i alla fall kunna användas på ett bättre sätt.

– En lämpålig ställning fört en solfångare, bra lutning och söderläge, säger Lars Olsson som länge funderat på hur man på bästa sätt skulle kunna utnyttja solenergin.

Sagt och gjort. En byggfirma från Bräcke satte upp solpanelerna på taket. Solpaneler och allt annan utrustning har Lars skaffat själv. Nu är han självförsörjande på el.

– Bästa ekonomin är att balansera köpt energi med egen energi över året. 28 000 kilowattimmar ska produceras per år. Sommartid och dagtid produceras mer än vad vi gör av med. Jag matar in överskottsenergin vi inte använder själva på nätet, den energin får vi betalt för, säger Lars.

Den totala investeringen för anläggningen ligger på 280 000 kronor, då är stödet borträknat. Toppeffekten på anläggningen ligger 30 000 kilowatt.

Stödet är 30 procent av investerat belopp men de pengarna kommer han att få först nästa år.

– Hela anläggningen kommer att betalas igen inom tio år beroende på elpriset naturligtvis, hoppas Lars.

Den sista mätaren sattes på plats för en vecka sedan i full skala och allt fungerar som det ska.

– Ja, det är nästan tråkigt för det är inget som surrar, inget som rör sig och inget som behöver smörjas. Jag kan bara titta på en mätare som tickar, säger Lars och det är kanske inte den största behållningen för en tekniknörd som Lars.

– Men allt funkar och det är huvudsaken, säger han nöjd och tittar upp på det glänsande taket.

– Den största fördelen med solenergi är att det är rent. Det finns en växande opinion mot vindkraft och solpanelerna stör den intilliggande miljön betydligt mindre.

Panelerna var lätta att sätta upp och priserna för utrustningen har sänkts ganska rejält under de senaste fem - tio åren

– Jag tror solenergi är framtiden. Det kommer säkert att bli en stor utbyggnad framöver säger han.

Läs mer:

Osäkert vad gäller bidrag för solpaneler