Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brand i stolpfabrik

Larmet kom in vid 10-tiden.

Annons

Det är en fullt utvecklad brand på stolpfabriken Octowood, som tillverkar och impregnerar trästolpar, i Kälarne.

– Det är mycket kraftig och giftig rök så det är viktigt att de som bor i närheten håller sig inomhus och stänger ventilation och fönster, säger Mats Kronsten, inre befäl vid räddningstjänsten.

Räddningstjänster från Bräcke, Hammarstrand och Kälarne har larmats ut.

Uppdatering 11.00:

– Branden är inte under kontroll. Det vill säga att det brinner friskt i kreosotverket och styrkorna jobbar allt de kan. Alla styrkor är inte på plats än. Röken ligger tjock och vinden ligger just nu på åt samhället till. Så allmänheten bör fortsatt hålla fönster, ventilation och dörrar stängda, säger Mats Kronsten.

Uppdatering 11.30:

Branden uppges fortfarande inte vara under kontroll. Men inga andra byggnader ska vara hotade av branden.

– Det är det som styrkorna jobbar med nu att minska spridningsrisken, säger Mats Kronsten.

Uppdatering 12.45:

Brandmännen får sällskap av brandmän från Brunflo och en tankbil.

Sammanlagt är nu 25 personer från räddningstjänstförbundet på plats. De bär samtliga heltäckande andningsskydd.

Det är samma typ av masker som används vid rökdykning, och de har egen luftförsörjning. Skälet är förstås den giftiga röken.

Teresia Gustafsson vid Räddningstjänsten Jämtland upprepar att människor ska hålla sig inomhus, ha fönster och dörrar stängda och ventilation avstängd.

– Vi ska försöka få av taket på byggnaden för att på så sätt komma åt branden, säger Teresia Gustafsson.

Det är hela byggnaden som brinner.

Uppdatering 15.15

Leif Berglund, vd för stolpfabriken Octowood, beskriver en total ödeläggelse av kreosotverket på anläggningen:

– Det är en stor katastrof. Jag kan inte värdera följderna nu men allt har brunnit upp. Det är förvriden plåt, säger han om att arbetsplatsen delvis är borta.

Ett 50-tal personer arbetar på Octowood och stora delar av anläggningen är oskadad, där stolparna tillverkas. Totalt rör det sig om ett 35 hektar stort område och branden i kreosotverket har inte spridit sig till de andra byggnadnerna.

Men själva verket, där 100 ton kreosot förvaras i stora ståltankar, är nedbrunnit. Hur mycket av det flytande kreosotlagret som har gått upp i rök och som brinner på samma sätt som olja, är okänt. Räddningstjänsten har på eftermiddagen tagit bort taket och rivit en del av byggnaden och på så sätt kommit åt att kunna börja bekämpa det som fortfarande brinner i behållarna.

– Varför det började brinna vet vi inte. För närvarande koncentreras allt för fullt på räddningsarbetet. Röken ligger bort från Kälarne samhälle och det finns ingen bebyggelse i närheten, säger Leif Berglund som står vid branden under telefonsamtalet med ÖP.

Branden är alltså isolerad men pågår fortfarande.

– Ingen människa har kommit till skada. Det är bara materiella skador, säger Leif Berglund.

Flera av de deltidsbrandmän som bekämpar branden har sin arbetsplats på stolpfabriken. Andra anställda har också ryckt in för att köra maskiner och hjälpa till med att riva taket.

Exakt hur giftig och på vilket sätt rök från det giftiga medlet kreosot är när det brinner har inte gått att få besked om från räddningstjänsten. De 500-600 invånarna i Kälarne har uppmanats att stanna inne och stänga fönster och ventilation.

Uppdatering 16:00

Stolpfabriken Octowood hade fått i uppdrag att göra en utredning om konsekvenserna för människor och miljö vid en eventuell brand. Den hann aldrig bli klar innan storbranden bröt ut på Pingstdagens förmiddag.

Men några delar i utredningen blev klara och det är bland annat den strategi som följs under söndagen; att spärra av och se till att invånarna håller sig inne och stänger om sig.

Det är länsstyrelsen som har tillsynen över fabriken och handläggare Britta Munksten berättar att det är oklart vad som händer när kreosot brinner. Det var det som skulle komma fram i den utredning som inte hann bli klar.

– Det är en petroleumprodukt, det som blir kvar när man har tagit rätt på bensin och diesel. Därför består det av tunga kolväteskedjor och om det inte är fullständig förbränning kan bitar av kedjorna gå sönder, de är giftiga att andas in precis som andra kolväten.

Men hur varmt det är i branden, om kreosoten förbränns totalt eller inte, det är svårt att veta. Men räddningspersonal och andra som deltagit i släcknings- och räddningsarbetet har burit skydd under dagen.

– Man måste vara extra försiktig. Det handlar om akuta hälsobekymmer, och det är därför det är avspärrat.

Uppdatering 18:10

Maria Lindholm, ÖP:s reporter på plats i Kälarne, meddelar att röken nu börjar kännas i Kälarne. Tidigare under dagen har vindarna inte legat på åt Kälarnehållet. Men nu luktar det kreosot i luften.

Se en sammanfattning av dagen här:

Kreosoten brinner på stolpfabriken i Kälarne

Se också:

Oro i Kälarne efter storbrand i byns enda fabrik

50 miljoner gick upp i rök

Han letar sina verktyg i askan efter storbranden

Oro i Kälarne efter storbrand i byns enda fabrik