Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden just nu under kontroll

Det kommer fler positiva besked om skogsbranden i Västmanland.

– Nu börjar räddningsledaren prata om att man under rådande förutsättningar har kontroll på branden, just nu är den under kontroll, säger Maja Geffen, pressinformatör på krisledningscentret i Ramnäs.

– Men om man drar ner på räddningsstyrkan och vädret slår om så kan den flamma upp igen.

I dag ska fortsatt omkring 250 personer bekämpa branden, med mer fokus på arbetet från marken.

– Vi jobbar för att hålla avgränsningslinjerna, öppna stängda vägar för tjänstefordon och för att säkra de sista bostäderna.

Cirka 200 personer är ännu evakuerade från sina hem. Det finns ingen prognos för när de kan återvända.

– Det hänger en del rök över området men det är inte farligt för boende. Vi har fått många frågor om det. Det beror på det kallare vädret.

Regnet är på väg in över skogsbranden i Västmanland, enligt SMHI.

– Exakt hur mycket regn det blir är osäkert men 5–10 millimeter borde det bli, kanske lite mer, säger meteorolog Emelie Karlsson på SMHI.

Senare under dagen finns det också risk för åska i området, vilket både kan vara positivt och negativt för släckningsarbetet.

– Man kan få väldigt kraftigt regn tillsammans med åska vilket skulle vara bra men samtidigt kan man också få kraftiga vindbyar som man kanske inte vill ha.

De kommande dagarna väntas ostadigt väder med regnskurar passera området men mängden regn är svår att förutse.

Regnet väller ner över brandområdet. Vid 9-tiden utfärdade SMHI en klass 1-varning för rikligt regn över Västmanland. Enligt varningen kan det lokalt komma 35 millimeter regn.

– Vi är så glada för rikligt regn och räddningsledaren tackar regnguden, säger Maja Geffen på krisledningscentret.

TT: Vad innebär det om det kommer 35 millimeter?

– Det släcker inte men det hjälper till. Och det innebär att vädret inte är mot oss utan med oss.

Regnet väntas dra norrut under eftermiddagen.

Sveaskog, ett av skogsbolagen med stora ägor i det branddrabbade området i Västmanland, planerar att göra en ekopark av sina 1 500 hektar brandhärjad skogsmark. Ekoparken, som skulle omfatta drygt en tiondel av det drabbade skogsområdet, skulle gynna de arter och naturliv som speciellt växer i marker som brunnit.

– Vi sätter av 20 procent av våra marker till naturvårdsändamål och då prioriterar vi de områden som har störst naturvärden. Och i och med den här branden har det här området fått väldigt höga naturvärden, säger Herman Sundqvist, skogschef på Sveaskog.

Riksdagens försvarsutskott kommer att kalla till sig företrädare för regeringen och berörda myndigheter efter den omfattande skogsbranden i Västmanland. Det beslutade utskottets ordförande Peter Hultqvist (S) och vice ordförande Cecilia Widegren (M) vid ett möte på måndagen.

– Det är en så pass omfattande förödelse som varit att det är viktigt att alla partier får samma information och möjlighet att ställa frågor till regeringen, säger Cecilia Widegren till TT.

Något datum för det extrainkallade mötet är ännu inte satt.

– Det är inte aktuellt den här veckan, men inom en snar framtid när den akuta fasen är över, säger Cecilia Widegren.

Räddningsledare Lars-Göran Uddholm såg avslappnad ut på presskonferensen när han nämnde hur efterlängtat regnet var och han slog sedan fast att branden nu är under kontroll.

– Nu arbetar vi med att kunna få de personer som var tvungna att utrymma att återvända hem, säger Lars-Göran Uddholm.

Ett problem är att många av vägarna till de evakuerade områdena inte längre är farbara. Nu arbetar de, tillsammans med den militära insatsstyrkan, med att röja vägarna. Uddholm uppger att man även arbetar med att kunna öppna vägar som passerar genom området.

– Vi har nu lagt om fokus och trappar ner arbetet från luften, säger Lars-Göran Uddholm.

Det är drygt 200 personer som arbetar med branden på marken och enligt räddningsledaren kommer det arbetet att fortgå under den här veckan.

Regeringen tillför nu 300 miljoner kronor för att underlätta för kommunerna, enligt finansmarknadsminister Peter Norman.

– Vår bedömning är att den här summan ska räcka för att täcka kommunernas kostnader, säger han på en pressträff.

– Det är ett stort antal skogsägare som är drabbade, det är ett antal jordägare och företag. Det stora antalet är privata småföretagare, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson på pressträffen.

Erlandsson listar ett antal åtgärder som regeringen tar till för att underlätta för jordägare och skogsägare. Ett exempel är att regeringen kommer lämna bidrag till uppbyggnad av skadade vägar, enligt samma modell som under stormen Gudrun. I området reduceras dessutom dieselskatten för skogsmaskiner.

250 miljoner går direkt till MSB och MSB får också i uppdrag att skyndsamt kompensera kommunerna, enligt Norman. De övriga 50 miljonerna går till sådant som inte direkt handlar om brandsläckning.

– Där tillkommer sedan kostnaderna för skogsbrandsbekämpning. Den kostnaden går direkt till staten, inte till kommunerna, säger Enström, som inte kan säga hur hög summan är.

Regeringen ska också, under landsbygdsministerns område, skjuta till pengar för djur som behövde evakueras och där försäkringen inte täcker kostnaderna.

Försvarsminister Karin Enström betonar att det kan dyka upp fler saker som behöver åtgärdas på sikt.

– Skogsbranden är den största branden som drabbat Sverige i modern tid. Den har skapat oro, den har skapat lidande och förödelse.

Sala (TT)