Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Branden kan evakuera tusentals

Den våldsamma branden i Västmanland fortsatte att härja under natten till tisdagen. De boende i tätorten Norberg fick instruktioner inför en eventuell evakuering.

Vid midnatt mot tisdagen övervägde räddningstjänsten att evakuera samtliga 4 500 boende i tätorten Norberg, men vid 0.30-tiden meddelade räddningsledaren Mats Körner att det för tillfället inte var aktuellt.

– Men vi precis gått ut med ett VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, som säger vad invånarna i Norberg ska göra om det ändå blir en evakuering, säger Angelica Runqvist, informationsansvarig för skogsbranden hos länsstyrelsen i Västmanland.

Det handlar om instruktioner om vart man ska bege sig, hur mycket och vad man bör ta med sig och hur man kan hjälpa grannar.

Polisen i Västmanland har "väldigt många patruller" ute och polis från Uppsala och Dalarna förstärker, med främsta uppgift att trafikdirigera och kunna hjälpa till vid en evakuering, enligt Ann-Charlotte Israelsson, länsvakthavande befäl.

– Det tas nya beslut hela tiden och vi får se hur tisdagen blir, om värmen och blåsten fortsätter, säger hon.

Angelica Runqvist säger att räddningstjänsten nu koncentrerar sig på att begränsa branden, inte bekämpa den, och berättar att luftfuktigheten i området höjts, vilket hjälper till att förhindra att branden sprids vidare.

Tusen evakuerade

Tidigare under måndagen evakuerades runt 1 000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby. Som en förebyggande åtgärd evakuerades även runt 15 personer från ett äldreboende i Karbenning utanför Norberg.

Samtidigt rapporterade P 4 Västmanland att en del boende i Norberg börjat lämna orten på eget initiativ.

"När jag körde in till Norberg med bilen så mötte jag en kö", rapporterade P 4:s utsända.

Nio personer som på eget bevåg gett sig in i området omringades av lågorna, men kunde räddas med hjälp av militärhelikopter. Samtliga uppges ha varit oskadda.

En man som var inblandad i en trafikolycka med en timmerbil i området uppges ha brännskadats. Enligt aftonbladet.se rör det sig om en 42-årig man.

– Vad som har hänt vet vi inte än, mannen har inte kunnat höras, säger Ann-Charlotte Israelsson.

– Men på något sätt blev han fast där i lågorna, det brann runt omkring honom och det var mirakulöst att han kunde räddas därifrån.

Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Linköping där han hållits nedsövd.

Historisk brand

Under tisdagen ska två italienska flygplan med kapacitet att transportera upp till fem kubikmeter vatten vid varje tillfälle, förstärka arbetet med att vattenbomba området, och ytterligare en helikopter ska sättas in. Vattnet kommer att hämtas från sjön Åmänningen, som därför spärras av. Allmänheten uppmanas att plocka bort saker, såsom fiskeredskap, samt att hålla sig borta från sjön.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad. Omfattningen är av sällan skådat slag och enligt länsstyrelsen är branden historisk.

– Det är den största skogsbranden i modern tid (i Sverige), säger Erik Bergman vid länsstyrelsen i Västmanland.

I Surahammar finns en krisgrupp i Hammarskolan och Sala har en stödgrupp i Svartådalens bygdecenter.

I Avesta, nordost om Norberg, har man påbörjat förberedelser för att kunna hantera eventuella problem med branden.