Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bränder dubblar larmen

Räddningstjänsterna i Jämtlands län har det svettigt just nu. Larmen till SOS är fler än dubbelt så många jämfört med normalt.

– Det är mycket. Det är en sådan årstid, säger Maja Norling som är inre befäl vid Räddningstjänstförbundet Jämtland och syftar på alla skogsbränder.

– Vi hade ungefär 90 larm i vårt förbund under vecka 30. En normalvecka är det 30-40 larm.

I larmen ingår även olyckor av olika slag, och det som visar sig vara falsklarm. Två sådana falska larm kom på måndagsmorgonen, nu i inledningen av vecka 31.

Vid 07.30-tiden ringde en man och berättade att det luktade brandrök i ett område i östra delen av Krokoms kommun, mellan Raftälven och Munkflohögen drygt 1,5 mil sydöst om Föllinge.

Brandmän for runt och letade men hittade varken eld, rök eller röklukt.

Även en tjutande brandvarnare i en lägenhet på Körfältet i Östersund visade sig vara ett falsklarm. Brandvarnaren lät utan att det brann.

I helgen var det närmare tio larm om brand i skogar i Jämtlands län som verkligen var skogsbränder och som krävde släckningsinsatser.

Maja Norling konstaterar att den kommande övergången till ostadigare väder medför risk för bränder utlösta av blixtnedslag. För det är torrt i skog och mark.

Men det är ännu inte så torrt att det utlysts eldningsförbud i Jämtlands län.

I Räddningstjänstförbundet Jämtland ingår alla länets kommuner utom Åre.