Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandkåren testar ny teknik

Snart rullar två splitter nya brandbilar runt på länets vägar. Fordonen har utrustats med den senaste inom positioneringssystem och ett av dem har ett helt nytt sätt att släcka bränder på.

För det otränade ögat ser det ut som vilken brandbil som helst, men den så kallade bas-ettan som står i Räddningstjänstens garage på Fyrvalla har tre saker som skiljer den från mängden av utryckningsfordon. Den är helt ny från fabriken. Den har ett nytt och avancerat navigationssystem som ska hjälpa brandmännen att få en översikt över omgivning och brandposter och den är dessutom utrustad med en ny sort eldsläckningsteknik.

– Det här är en ny teknik som vi vill provköra för att se om det är något för framtiden. Den alstrar skum redan i pumpen istället för i munstycket och en skumfylld slang väger mindre än en med vatten, säger Niclas von Essen som är samordnare för Räddningstjänstens operativa verksamhetsstöd.

Brandbilen, som kostat 3,7 miljoner kronor att köpa in, kommer att placeras i Östersund vilket gör att Brunflos räddningstjänst kan få en av Östersunds lite äldre bilar och ställa sin nuvarande som reserv.

Den andra bilen, som kostat 3 miljoner kronor, kommer att placeras i Oviken, vars bil i sin tur flyttas till Hammarstrand och gör att Hammarstrand kan sälja sin till högstbjudande.

– Vi vill gärna placera fordon i Östersund när de är nyinköpta för att kunna få lite mil på dem och åtgärda barnsjukdomar. Göra dem mer driftsäkra helt enkelt, säger Niclas von Essen.

Räddningsförbundet i Jämtland omfattar länets alla länets kommuner utom Härjedalen och Åre. Tillsammans har de sex kommunerna cirka 200 registrerade fordon i sina garage varav ett 50-tal är tunga. Förbundets målsättning är att kunna köpa två nya varje år och göra sig av med lika många.