Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandmännens tårar efter bussolyckan i Härjedalen: ”Jag grät i sju kilometer”

 
Bussolyckan i Härjedalen
Visa alla artiklar

Fyra deltidsbrandmän var några av de första personerna på plats efter bussolyckan som inträffade utanför Sveg på söndagsmorgonen.
Männen berättar nu för Aftonbladet om känslorna som kom efter olyckan.
– Jag torkade tårarna när jag stod på altanen och skulle gå in till familjen. Sen gläntade jag på dörren, och tårarna kom igen, säger brandmannen Pärra Jönsson.

Tomas Johansson, 23, Åke Remén, 32, Tomas Stenvall, 29, och Pärra Jönsson, 39, arbetar till vardags inom hemtjänsten, på flyktingboende, som industritekniker och på en potatisodling. Var fjärde vecka arbetar de även som brandmän i beredskap i Sveg.

På söndagsmorgonen låg de i sina sängar när de fick samtalet om att en bussolycka inträffat på E45 utanför Sveg, det rapporterar Aftonbladet.

Åke Remén berättar att han aldrig kommer att glömma scenen han möter när han kommer till olycksplatsen.

– Det var folk överallt. Ett 30-tal ungdomar satt längs vägkanten. Det var total chock, vissa grät, vissa var mer förtvivlade, eller försökte hjälpa till så gott de kunde, säger han till Aftonbladet.

För Plus-kunder: Brandmannen Peter om bussolyckan: ”Det var i princip som en krigsskadeplats”

Brandmännen har haft flera samtal om känslorna som kommit efter olyckan. Pärra Jönsson, som arbetat som deltidsbrandman i 20 år, säger att det kan behövas en till träff längre fram för att bearbeta det som de har gått igenom.

Till Aftonbladet berättar Pärra Jönsson att känslorna kom i kapp honom på söndagskvällen, när han lämnade brandstationen och körde hem till familjen.

– Jag grät i sju kilometer, hela vägen från Sveg till Byvallen. Så stod jag på altanen och skulle prova att torka ögonen, för att träffa barn och fru. Det gick ju bra tänkte jag, men så öppnar jag dörren och ser familjen, då gråter jag igen, säger Pärra Jönsson.

Brandmännen berättar för Aftonbladet att de är förbluffade över hur väl samarbetet fungerat mellan de olika instanserna och hur fort alla var på plats när det verkligen gällde.

– Man ser verkligen vikten av att ha en väl fungerande räddningstjänst även här i glesbygden. Sveg är en ganska liten ort men det är viktigt att vi finns här, säger Åke Remén.

MER OM BUSSOLYCKAN I HÄRJEDALEN:

Nära 60 ungdomar i bussolycka i Härjedalen – flera skadade

Tre döda och sex allvarligt skadade efter bussolyckan i Härjedalen

Bussbolaget: "Det är en rutinerad chaufför som är van att köra långa sträckor"

Skolresan som fick ett tragiskt slut – sammanfattning av dödsolyckan

Olycksbussen i Sveg underkändes av två olika bilprovningar i höstas