Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandplanen skickas hem

De fyra vattenbombande planen skickas hem från skogsbranden i Västmanland.
– Vi är inne i ett läge när vi bedömer att branden är stabilt inringad, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Bränder flammar fortfarande upp, men de är färre än tidigare. Därför beslutades under söndagen att de franska och italienska planen inte längre behövs.

– Nu har vi inte den sortens öppna lågor som man inte kan hantera med helikopter, säger Maja Geffen vid krisledningen i Ramnäs.

Fortfarande finns tolv helikoptrar kvar som kan vattenbomba.

Det tidsödande arbetet med att förstärka begränsningslinjerna fortsätter också.

– Man kan säga att vi ska bygga ett vattenfyllt dike som är 25–50 meter brett och fem mil långt, säger Lars-Göran Uddholm.

En av de omkring 350 brandmän som deltagit i släckningsarbetet under söndagen är styrkeledaren Fredrik Rylander från Finspång i Östergötland.

– Man kan beskriva det som att vissa delar är som ett månlandskap. Det är knappt någon jord kvar. Det är bara spruckna klippor. Men vissa delar ser ut som efter en "vanlig skogsbrand", säger han.

Brandmännen blev bemötta som hjältar.

– När vi svängde in mot Gammelby stod folk och klappade händer och gjorde tummen upp. Det är inte var dag man får ett sånt uppdrag, säger Fredrik Rylander.