Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brandvärnet fick bara titta på

Branden härjade 100 meter från brandstationen, men brandvärnet kallades aldrig ut.

Då gräset brann i nedanför dagiset i Alsen brandvärnet på plats, men bara som åskådare. Byns brandvärn fick inte rycka ut trots att flera personer som ingår i brandstyrkan fanns på plats. I stället kom det brandbilar från både Nälden, Änge och Trångsviken.

– Men brandvärnet i Alsen kallades aldrig ut. Vi var så nära att vi knappt hade behövt köra ut bilen, vi hade kunna spruta vatten från garageuppfarten, säger Kurt Svensson, en av åtta personer som ingår i brandvärnet i Alsen.

Brandvärnet i Alsen består av åtta personer som övar ett par, kanske tre gånger, per år. De har skarpt läge lika många gånger per år. En deltidsbrandkår däremot är snäppet värre. De har bland annat jour dygnet runt och har en utryckningstid på endast fem minuter.

Orsaken till varför inte brandvärnet i Alsen blev utkallade i samband med gräsbranden i Alsen vet inte Kurt Svensson.

– För ett år sen var det samma sak. Då brann ett hus i Kluk, men inte heller då var vi utlarmade. Vi har ju inte samma utbildning och utrustning men nog kan vi släcka en gräsbrand alltid, säger Svensson.

Eftersom alla i Alsen vet att det finns en brandbil i byn, och alla i byn vet också vilka som ingår händer det allt som oftast att värnet får syrliga kommentarer för att de inte finns på plats då det brinner.

– Men vi kan ju inte rycka ut då vi inte blir informerade om branden, säger Svensson som gärna vill släcka bränder så fort som möjligt.

– Nälden och Trångsviken kommer alltid efter 20-30 minuter. Det innebär en väldig trygghet. Men det kan ju hända mycket på 20 minuter, tillägger han snabbt.