Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brassebuffé i fotbollstider

När världen exploderar i brasiliansk fotbollsfeber bjuder vi upp till samba i köket. I dag tipsar vi om några populära rätter från Brasilien som fungerar lika bra framför tv:n som på terrassen.

Annons

Brasilien är inte bara värd för sommarens stora happening, fotbolls-VM, det är också ett stort land med enorma variationer i maten. Köket är rena mästerskapet i sig, med så många olika länder som möts i grytorna.

Kolonisation och invandring har påverkat maten i mycket högre grad än på andra håll i världen. Allt från afrikanska slavar längs kusten till en otroligt stor japansk befolkning (här finns gott om sushikrogar) och diverse europeiska invandrare, främst polacker och tyskar. Arabvärlden har också ett finger i smeten, liksom italienare och kineser. Även portugiser förstås, den forna kolonialmakten.

Resultatet är ett spännande kök som dessutom kompletteras av inhemska frukter och grönsaker som vi knappt hört talas om.

Smakerna, rätterna och utbudet skiljer sig väldigt åt beroende på var i Brasilien man befinner sig. I norr är till exempel maten ofta starkare än i söder. Ris och bönor är stapelvara och serveras till det mesta. Grillat kött på spett är också väldigt populärt och ofta gjort på riktigt bra kött. Rotfrukten kassava som i mald form kallas för tapioka förekommer i många spännande varianter. Gatumat och små tapasliknande rätter hittar man överallt.

Själv blev jag tokkär när jag bakade de små ostbröden pão de queijo. Degen är nästan hopplöst kladdig, men resultatet är ljuvligt saftiga små bullar med massor av smak och en väldigt spännande konsistens. Som en exotisk version av ostbågar ungefär.

Jag serverade mina gäster ostbollarna tillsammans med ett glas champagne (mycket lyckad kombo) och kände mig plötsligt väldigt många mil närmare Rio.

Det blir tyvärr ingen fotbollsresa för mig den här gången. Jag får nöja mig med att duka upp brassekäk hemma i köket i stället. Det är minsann inte fy skam, det heller.

Så varför inte göra detsamma? Låt dig inspireras av VM och ta en samba-svängom mellan grytorna? Med eller utan fotboll i bakgrunden. Mål som mål.

Mia Gahne/TT