Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bråttom om hålen ska fyllas

Den stora utbyggnaden som Telia och andra operatörer har satt igång kommer inte att fylla de vita mobil­fläckarna på Jämtlandskartan. För dem finns hopp om ändring tidigast 2018. Men då krävs regeringsbeslut nu, enligt Post- och Tele­styrelsen.

Annons

– Vill man ha villkor om yttäckning är man tvungen att bestämma sig före årsskiftet. Det kan komma besked före jul. Men jag vet inget om hur det går, vi hör inget. Det är politikerna som avgör.

Det säger Urban Landmark. Han är chef för den avdelning på Post-och Telestyrelsen som ansvarar för licenstillstånden för mobiltelefoni, både tal och datatrafik.

Sedan Op.se i slutet av november började be läsarna att berätta om sin mobiltäckning, eller snarare brist på den, har över 800 olika rapporter lagts in på mobilkartan. Att det hörs dåligt när man pratar, att ens samtal bryts eller att det kommer sms långt efter att de skickats hör till bilden av ett mobilnät i länet som inte är lika väl utbyggt som i södra Sverige.

Framför allt vittnar många om dålig täckning inomhus. Eftersom fasta telefoner fasas ut på landsbygden märks bristen desto tydligare.

– Nere vid vägen är det täckning, där har jag ingen lust att sitta när jag pratar i telefon. På sommaren går det väl att ha en stol utomhus, men på vintern?, säger Anne Hansen Andersson, en av alla som sliter med dålig kontakt.

Telia sätter i gång med en stor utbyggnad i mars. Vårvintern 2015 ska det finnas bättre tal- och datatäckning där man i dag kan ringa.

Frågan är vad som händer där man i dag INTE kan ringa?

Där finns ett hopp, enligt Urban Landmark. Men det krävs i så fall att regering och riksdag formulerar nya villkor i samband med tillståndsgivningen av den licens som tidigast är aktuell att förändras. Och det är den gamla tv-frekvensen 700 Mhz.

I dag används den för att marksända tv med. Om det frigörs utrymme för bredband skulle det kunna gynna både tal och datatrafik på platser som i dag är vita fläckar på mobilkartan. Då krävs visserligen nya telefoner, men det krävs också att det blir politiska villkor på sådan geografisk täckning, menar Urban Landmark.

Och för att det ska bli någon förändring av mobilkartan tidigast 2018 krävs besked från regeringen om dessa villkor redan nu, säger han. I vår ska villkoren vara klara.

------------------------------

Hur fungerar täckningen där du bor eller arbetar? Berätta på ÖP:s mobilkarta: http://op.se/nyheter/mobilkartan