Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brev till Uitto från Siwertsson

Öppet brev till Regionförbundets ordförande och landstingsstyrelsens förste vice ordförande, Socialdemokraten Robert Uitto.

Det är inte med någon större förvåning jag tagit del av medias belysning av arbetsförhållandena på Regionförbundet. I egenskap av landstingspolitiker känner jag igen problematiken även från landstinget. Jag har också ställt frågor i fullmäktige om problem med mobbing och rädsla i landstinget. Obekväma fryses ut eller stoppas undan i något hörn, där de får sitta sysslolösa, i hopp om att de ger upp och självmant slutar sin anställning. Anställda som ringer och skriver till mig, men kräver att få vara anonyma. De är helt enkelt rädda för sin egen arbetsgivare. Det färskaste exemplet är Vårdförbundets senaste länsförbundsordförande, Kristina Fluur Hedman, som vägrades återgå till sin tjänst, efter avslutat fackligt uppdrag. Hon ansågs ha varit alltför besvärlig för landstinget under sitt fackliga förtroendeuppdrag. Även jag har som oppositionspolitiker i landstinget fått känna av härskarteknikerna och försöken att tysta mig.

Nu åter till saken, förhållandena på Regionförbundet. Här ett citat ur ett av de mejl jag fått. "Det sägs att man har identifierat problemen. Jovars. Och gjort sig av med några av de personer som varit obekväma för ledningen, antingen genom ren mobbing eller osynliggörande och undanskuffande i något mörkt hörn utan mandat", slut på citat. Ett annat citat. "Nu när regionförbundet ska bli ett med landstinget behöver skiten komma upp på bordet", slut på citat.    

Uppenbarligen har du en del att uträtta här Robert Uitto och jag frågar mig hur du kunnat låta detta pågå och ske. I media framställer du dig som regionråd och aspirerar på uppdraget som verkligt regionråd efter valet. Då duger det inte att luta sig tillbaka och skylla sakernas tillstånd på chefer och på övriga i administrationen, du har det yttersta ansvaret som högste beslutande politiker. Jag förväntar mig nu därför ett svar av dig, där du redogör för hur du tänker komma till rätta med den beskrivna problematiken. Ingen anställd, varken i Regionförbundet, landstinget, eller den kommande regionen ska behöva känna rädsla för sin egen arbetsgivare.                                 

Christer Siwertsson, M

oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel