Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevbärarna kan tvingas pendla nio mil

Postens brevbärarkontor i Föllinge försvinner troligen sista juni nästa år. Det skulle innebära att de fyra lantbrevbärarna, som bor i byn, måste arbetspendla till Krokom för att hämta postbilarna och sedan köra tillbaka för att dela ut posten.

Annons

– Det känns ju inte speciellt lockande att behöva åka nio mil i privatbil till jobbet varje dag. Och dessutom höjs nu gränsen för reseavdrag med 1 000 kronor, säger Rainer Olsson som varit lantbrevbärare i Föllinge i 34 år.

De fyra lantbrevbärarna kör tillsammans drygt 70 mil varje vardag. Deras turer utgår från Föllinge och sträcker sig bland annat till Gunnarvattnet vid norska gränsen, Kläppen i Strömsunds kommun och Storbränna i Östersunds kommun.

Rainer Olsson har alltid stortrivts med jobbet.

– Jag älskar att köra bil och vi har blivit erbjudna anställningar på brevbärarkontoret i Krokom. Helst vill jag hitta ett annat jobb i Föllinge, men arbetsmarknaden är ju inte så lysande. Ett alternativ vore kanske att starta ett eget företag.

Lisa Anderheim, Helga Flagg och Markus Hurtig, som samtliga varit lantbrevbärare i runt tio år, låter heller inte så entusiastiska över att behöva utgå med sina turer från Krokom.

Nedläggningshotet mot Föllinges brevbärarkontor kommer ändå inte som någon överraskning för de anställda.

– Det har vi haft hängande över oss i åtminstone fem år. För det här är sista kontoret i länet som finns kvar utanför tätorterna, säger Rainer Olsson.

Anders Nilsson är produktionschef för brevbärarkontoren i Föllinge och Krokom.

– Sammanslagningar av brevbärarkontor har gjorts på flera platser i länet och det fungerar smidigt. Kunderna berörs inte. Så ambitionen är att kontoret i Föllinge stängs vid nästa halvårsskifte.

Men det finns trots allt tankar om att en eller två postbilar ändå ska utgå från Föllinge i framtiden.

– Vi stänger ännu inga dörrar, säger Anders Nilsson.