Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brevbärarna kan tvingas pendla nio mil

Postens brevbärarkontor i Föllinge försvinner troligen sista juni nästa år. Det skulle innebära att de fyra lantbrevbärarna, som bor i byn, måste arbetspendla till Krokom för att hämta postbilarna och sedan köra tillbaka för att dela ut posten.

Annons

– Det känns ju inte speciellt lockande att behöva åka nio mil i privatbil till jobbet varje dag. Och dessutom höjs nu gränsen för reseavdrag med 1 000 kronor, säger Rainer Olsson som varit lantbrevbärare i Föllinge i 34 år.

De fyra lantbrevbärarna kör tillsammans drygt 70 mil varje vardag. Deras turer utgår från Föllinge och sträcker sig bland annat till Gunnarvattnet vid norska gränsen, Kläppen i Strömsunds kommun och Storbränna i Östersunds kommun.

Rainer Olsson har alltid stortrivts med jobbet.

– Jag älskar att köra bil och vi har blivit erbjudna anställningar på brevbärarkontoret i Krokom. Helst vill jag hitta ett annat jobb i Föllinge, men arbetsmarknaden är ju inte så lysande. Ett alternativ vore kanske att starta ett eget företag.

Lisa Anderheim, Helga Flagg och Markus Hurtig, som samtliga varit lantbrevbärare i runt tio år, låter heller inte så entusiastiska över att behöva utgå med sina turer från Krokom.

Nedläggningshotet mot Föllinges brevbärarkontor kommer ändå inte som någon överraskning för de anställda.

– Det har vi haft hängande över oss i åtminstone fem år. För det här är sista kontoret i länet som finns kvar utanför tätorterna, säger Rainer Olsson.

Anders Nilsson är produktionschef för brevbärarkontoren i Föllinge och Krokom.

– Sammanslagningar av brevbärarkontor har gjorts på flera platser i länet och det fungerar smidigt. Kunderna berörs inte. Så ambitionen är att kontoret i Föllinge stängs vid nästa halvårsskifte.

Men det finns trots allt tankar om att en eller två postbilar ändå ska utgå från Föllinge i framtiden.

– Vi stänger ännu inga dörrar, säger Anders Nilsson.