Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brikettfabriken har startat

/
  • Maskinen är enkel och helautomatisk. – In med flis och spån i ena änden och ut kommer briketter i andra, förklarar William Westin, brorson till ägaren Svante Westin.
  • Flis i stora lass väntar på att slussas in i brikettpressen på Fjällsjö Bioenergi. William Westin har mycket som jobb som väntar framöver.
  • Så ser de ut i färsigt skick - briketterna som tillverkas i Backe.

På Skärtorsdagen trycktes på on-knappen. Det innebar starten för produktionen av briketter vid Fjällsjö bioenergi i Backe.

Annons

Backe Trä lades ned för fyra år sedan och 35 anställda miste jobben. Men nu är åter produktion i gång i de gamla lokalerna. Fjällsjö bioenergi med Svante Westin i spetsen ligger bakom satsningen på en produktion av briketter.

När ÖP kommer på besök finns Svante Westins brorson William, 20 år, på plats.

– Vi är tre som driver anläggningen nu, berättar William. Vi provstartade på skärtorsdagen. Över helgen kommer vi att finjustera maskinen men från och med måndag den 12 april kommer vi att köra för fullt, säger William.

Själva maskinen - eller brikettpress som är den egentliga benämningen - är köpt av IKEA. Den är i stort sett helautomatisk och kostar i nyskick cirka 1 miljon kronor.

– Vi lägger in flis och spån i ena änden och ut kommer stavar med briketter i andra änden, förklarar William och får det att låta precis så enkelt som det är.

Priset för ett ton briketter kommer att landa kring 2000 kronor.

– Hur det blir med eventuella nyanställningar vet jag inte. Vet att folk frågat efter jobb men i nuläget är det bara vi tre som svarar för driften, säger William Westin och låter trots sin ringa ålder som förman på fabriken.

Annons