Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på fett kostar halv miljard

Anmälningarna mot företag som säljer ringsignaler och andra mobilfunktioner ökar explosionsartat.

Annons

Svenska bilägare tvingas varje år betala över en halv miljard kronor för saltskador på bilarnas styrning och hjulupphängning. Bland de tre år gamla bilarna kommer samtliga modeller på Bilprovningens sämstalista från Europa. Bland de tre år gamla modellerna, som besiktigades för första gången förra året, underkändes i snitt en procent av bilarna på grund av fel i spindel- och styrleder. Men 15 europeiska modeller från bland andra Mercedes, Citroën och Renault utmärkte sig genom att vara klart sämre. Längst ner på listan kom Renault Trafic med 22 procent underkända.

– Vi har inte hittat några konstruktionsfel på de här lederna. Däremot har det varit för lite fett i själva kulleden och därför har vatten kunnat tränga in med korrosion och glapp som följd. Det åtgärdas nu på alla modeller som haft det här problemet, säger Karin Karlsson, informationschef på Renault i Sverige.(TT)