Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på kunskap om fiskodlingar

Vilket kunnande har ledamöterna i mark- och miljödomstolen när det gäller storskalig fiskodling i våra sjöar och vattendrag?

Frågan är berättigad när domstolen kör över länsstyrelsen och Ragunda kommun genom att bevilja Överuman Fisk AB utökat tillstånd av fiskodling i Bispgården.

Ledamöterna kan absolut inte ha rådfrågat norrmännen som är världsledande i denna bransch. Norrmännens Kunskapscenter för lax- och vattenbruk ligger i Namsos, där chefen och forskaren Frode Staldvik varnar för fiskodlingar i insjöar och vattendrag.

Han säger att det finns en anledning till att de i Norge har fattat beslut om att inte tillåta fiskodling i insjöar. Vattenkvaliteten försämras och det blir algbildning i sjöarna. I dag vet vi genom dykare vad som händer med sjöbottnarna, det blir berg med fiskskit och foderrester. Rymningar från kassodlingarna är också ett stort problem för den befintliga fisken.

Frode Staldvik föreslår fiskodlingar på land i bassänger med reningsverk. Han är en av tusen norska forskare i ämnet fiskodling.

Mark- och miljödomstolen har en annan syn på saken. För dem går det bra att släppa ut förorenat vatten, i Indalsälven i det här fallet. Det måste vara brist på kunskap och insikt. Man kan undra om ledamöterna har egenintresse i fiskodlingarna?

Rolf Pellving

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel