Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på sjuksköterskor

Det är fortsatt en besvärlig bemanningssituation på Östersunds sjukhus. Landstinget anlitar nu stafettsjuksköterskor för att lösa en del av de akuta problemen.

Upphandlingsenheten har fått i uppdrag att teckna avtal med bemanningsföretag angående tre hyrsjuksköterskor som ska tjänstgöra inom psykiatrin fram till årsskiftet.

Bakgrunden är att rekryterad personal har tackat nej plus att det uppstått vakanser.

– När allt inträffar samtidigt på samma enhet så får det konsekvenser, säger Anni Åsén, personalstrateg hos Jämtlands läns landsting.

Det har förekommit tidigare att landstinget anlitat bemanningsföretag för att lösa sjuksköterskebristen under sommarperioden. Men att anlita stafettsjuksköterskor den här tiden på året har inte hänt förut.

– Vi vet inte om det här är en enstaka händelse eller om det kommer att fortsätta. Vi håller på med en kartläggning, säger Anni Åsén.

Inför sommaren var det svårare än någonsin för landstinget att rekrytera. Behovet var beräknat till 140 sommarvikarierande sjuksköterskor, men det bedömdes som orealistiskt och målet skrevs ner till 100. Det blev cirka 80. I kombination med en avsevärd ökning av antalet vårddagar på framför allt medicin och kirurgen blev det en mycket hög arbetsbelastning för personalen.