Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristande tillsyn banar vägen för (V)

Det skulle ha kunnat vara en valkampanj producerad av Vänsterpartiet när bilden av Hälsans Förskola målades upp i veckans avsnitt av Uppdrag Granskning.

Alldeles oavsett vad man anser om vinkling och konspirationsteorier om SVT:s politiska agenda går det inte att komma förbi det faktum att företagets målsättning att expandera vida översteg ambitionerna att leva upp till namnet: Hälsans Förskola.

I bakhuvudet hos många ligger ännu insikten om en annan skandal, Carema-skandalen på Koppargården, och hur den i efterhand förlorade mer och mer av sin substans och trovärdighet. Men hittills har ingen mer än Hälsans Förskolas egna företrädare trätt fram till försvar eller med motsägande beskrivningar av den bild som gavs av Uppdrag Granskning.

Friskolornas Riksförbund skriver på sin hemsida att Hälsans Förskola inte är medlemmar hos dem och att förbundet därför inte kan bedöma anklagelserna.

"Men det som framkommer i programmet är väldigt allvarligt. Den som driver en verksamhet har alltid ansvar för att den håller god kvalitet och är trygg för barn och elever" säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund, i en kommentar på hemsidan.

Ägarnas position inom politiken och näringslivet gör skandalen än mer allvarlig. Grundaren Bijan Fahimi, 50, har tidigare suttit i partistyrelsen och varit riksdagsledamot för Folkpartiet. Han är styrelseledamot i Svenskt näringsliv och Almega, och driver också kommunikationsbolaget Veritas PR & Communications.

Det råder alltså ingen som helst tvekan om att ägarna är fullt införstådda med de krav som samhället ställer på företag som har uppdrag inom välfärden. Det är inte trovärdigt att påstå att man trodde att 9 kronor per dag och barn var en vanlig matbudget vid svenska förskolor.

Men det finns en minst lika viktig part i detta elände.

I Nacka tog det två år innan kommunen la ett föreläggande vid vite att åtgärda bristerna. Det handlade om mycket mer än det grundläggande behovet att barnen ska få äta sig mätta. Blöjor byttes inte med såriga rumpor som följd. Personalomsättningen var stor och föräldrar kände sig inte trygga att lämna sina barn på förskolan.

När kommunen till sist satte ner foten valde Hälsans Förskola att lämna Nacka. När sedan liknande kritik framkom för bolagets verksamhet inom Stockholms stad gjordes ingen tillsyn alls utan kommunens handläggare ringde till ledningen och nöjde sig med deras version.

Samtidigt är frågan är hur skandalen på Hälsans Förskola hade kunnat undvikas genom krav på ett visst antal anställda jämfört med en kommunalt driven förskola?

Detta är nämligen Socialdemokraternas lösning som presenterades i veckan. Skulle problemet med hungriga barn vara mindre om det fanns fler i personalen?

Ägarna och ledningen på förskolan är ursprungsproblemet. Men att barnen på förskolorna drabbas är i mångt och mycket kommunens ansvar. I vart fall i samma stund som man uppmärksammades på hur verksamheten bedrivs.

Vem kunde ana att två moderatstyrda kommuner skulle bli Vänsterpartiets bästa valarbetare?