Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristen på medieträning har känts befriande

En fråga i valrörelsen verkar vara hur Stefan Löfven klarar sig i TV. Går han fram i direktsända utfrågningar eller debatter, har han TV-style?

Efter Löfvens framträdande har jag hört åtminstone ett par politiska kommentatorer säga att "det märks att han inte är skolad politiker", eller något liknande. Om det är en positiv eller negativ faktor i deras analys har jag inte blivit riktigt klok på. Men tydligen har experterna sett något annat än vad de brukar se. Löfven agerar i deras ögon inte riktigt på samma sätt som ledande politiker förväntas göra.

Kanske är det att han har en tendens att mumla, vänta en aning innan han svarar eller ibland fastna i lite cirkelgående resonemang där orden upprepar sig. Stefan Löfven (S) tippas av många bli nästa statsminister så frågan kanske har någon slags betydelse trots allt. Skulle det hypotetiskt vara möjligt med en aldrig så skicklig politisk ledare som statsminister om han eller hon inte funkar i TV? Förmodligen inte.

En skillnad mellan Stefan Löfven och de flesta andra av valets politiska tungviktare är att han inte skolats in i det partipolitiska systemet från ungdomsförbunden, inte suttit i riksdagen och sannolikt inte heller ägnat lika många timmar åt medieträning som övriga.

Därför blir hans agerande framför kamerorna möjligen inte lika rappt som de andras, även om jag har svårt att se vad skillnaderna skulle kunna vara. Fördel eller nackdel för Löfven, bedöm själv.

Annat är det när ÖP:s valturné rullar fram i länet. Här är det absolut inte frågan om medietränade politiker. Det märks, men känns samtidigt, fräscht, naturligt och mycket avslöjande.

Vår husbil har hittills landat i Krokom, Åre, Strömsund, Bräcke, Hammarstrand och Åsarna. I sex direktsända webbtv-debatter har kommunpolitikerna drabbat samman om stort och smått. De har sminkats, ljudtestats, fått starka lampor och myggor till mikrofoner i ansiktet och ställts framför kameror som det är svårt att veta om man ska titta i eller inte. Våra reportrar som ställer kritiska motfrågor i direktsändning eller helt enkelt avbryter när svaren blir för långrandiga och svåra att förstå.

Ni som följt debatterna har sett att ÖP:s programledarpar, reportrarna Linda Hedenljung och Urban Råberg, agerar på olika sätt. Linda med sin bakgrund som grävande samhällsreporter har rollen som utfrågare, Urban med sin långa TV-vana går runt som en mysfarbror och plockar upp frågor från publik och politiker, ibland med någon skämtsam men bitsk kommentar.

Som helhet en mycket ovan situation för de allra flesta av länets kommunpolitiker.

Det mumlas och hummas. En del har varit nervösa så att de skakat. Andra har läst innantill på färdigskrivna lappar, flackat med blicken eller tittat i golvet. Några har tydligt visat hur de upplevt hela situationen som mycket obekväm, andra har försökt utnyttja möjligheten att använda TV-mediet för att engagera sina väljare.

Debatterna har hittills varken varit förutsägbara eller strömlinjeformade. Ofta känns det som att det som sägs, även bakom nervositeten, verkligen kommer från hjärtat och är ärligt menat.

Vilket förstås även kan vara på gott och ont, om man som politiker vill locka väljare. För TV avslöjar, såväl nonchalant attityd som konstiga argument. Att samtidigt både se och höra avslöjar inte bara orden utan personligheterna bakom, vilket jag menar är viktig faktor när kommunpolitiker ska väljas. Att även lokala politiker utsätts för prövningen att debattera live med professionella utfrågare är ett sätt att fördjupa valbevakningen.

I snacket efter sändningarna har vi ofta fått positiva reaktioner. Politiker som tycker det är roligt att debattera live och publik som gillar underhållningen. En uppmaning till ÖP är att vi borde åka ut såhär oftare, det tar vi som en utmaning.

Jag tycker bristen på medieträning har känts befriande och svaret på min tidigare fråga här är: Javisst kan ett kommunalråd som inte går igenom TV-rutan funka men för den som kandiderar blir direktsänd TV ett viktigare verktyg att behärska framöver...

Den här veckan rullar turnébussen till Mysoxen i Sveg och Storsjöteatern i Östersund.

---

Här kan du se alla tv-debatterna från ÖP på valturné.