Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister hos flera överförmyndare

Överförmyndarna i Krokom, Bräcke och Östersund får kritik från länsstyrelsen. I ett fall beslutade en handläggare att ett dödsbos tillgångar skulle säljas, utan att ha behörighet.

Överförmyndaren i varje kommun har en grannlaga uppgift.

Det är den instans som ska se till att förmyndare, gode män och förvaltare sköter sina uppdrag att vara ställföreträdare för person som inte själva kan ta vara på sina rättigheter eller sköta sin ekonomi.

Nu har länsstyrelsen i grannlänet Västernorrland granskat några Jämtlandskommuners överförmyndare och funnit en rad brister.

En del handlar om slarvig dokumentation och post-it-lappar i ärendemappar.

Annat gäller allvarligare brister som inom Krokoms kommun där en handläggare tog beslut om att sälja tillgångarna i ett dödsbo, utan att ha rätt att ta beslutet.

I ett annat fall i Östersund har en förmyndare inte sett till att några omyndiga barn blivit lagfarna ägare till en fastighet de ärvt. Detta trots att två år har gått.

Bräckes överförmyndare kritiseras för att ha varit för passiv med att kräva en tillgångsförteckning.