Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i äldres vård

Fler får hjälp och stöd i hemmet på ålderns höst. Men vårdens organisation brister, hävdar Socialstyrelsen och ifrågasätter om resurserna används på bästa sätt.

De senaste åren har antalet platser i särskilda boenden minskat, vårdplatserna blivit färre och vårdtiderna kortare på sjukhusen. Det leder till en patientströmning från sjukhem och sjukhus till hemmen.

På fem år, från 2003–2007, minskade kommunernas kostnader för särskilt boende med 6,3 miljarder kronor. Samtidigt ökar kostnaderna hemtjänst med 5,2 miljarder kronor. De resurser som frilagts när platserna minskat i särskilda boenden borde ha använts för att stärka hemsjukvården, tycker Socialstyrelsen som bitvis målar upp en mörk bild i sin lägesrapport över äldreomsorgen.

– Vi är väldigt bekymrade över siffran över förskrivning av psykofarmaka i äldreboenden.

Dag Ström, projektledare på SKL:s avdelning för vård och omsorg vill gärna lyfta fram de försök till förbättringar som faktiskt görs:

– Vi jobbar på att få en bättre överblick över vilka läkemedel som patienten står på och att man ska ha gemensamma databaser som möjliggör det tekniskt.

– Jag vill gärna se en namngiven läkare inom primärvården och en i slutenvården, och att det finns en lots som binder ihop det här åt den enskilde. (TT)