Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i ledning och kontroll – revisorer kritiserar nämnd i Berg

Verksamhetsnämnden och dess förvaltningsledning i Bergs kommun har brister i ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamhet och ekonomi.
Det konstaterar revisorerna i en ny rapport.

Annons

Under de senaste tre åren har nämnden dragit över sin budget med totalt 27 miljoner kronor.

De påpekar vidare att det saknas en kraftfull strukturell plan för hur underskotten i nämnden ska hanteras.

– Nämndens grundproblem kvarstår. Man har för stor verksamhet i förhållande till beviljad budget, är revisorernas slutsats.

En strukturgrupp tillsätts med uppgift att föreslå genomgående strukturella åtgärder inom skola, vård och omsorg och frivillig icke lagstadgad verksamhet i kommunen.

Utifrån ett minskat skatteunderlag måste budgeten för 2009 revideras.

Verksamhetsnämnden måste få mandat av styrelse och fullmäktige att genomföra strukturförändringar som påverkar nämndens ekonomi.

– Detta är bara ett exempel på hur tid, kraft och pengar läggs på utredningsarbete som inte resulterar i något, anser revisorerna och avrundar sin rapport med rekommendationen att nämnden måste få friare händer att agera.

– Om verksamhetsnämnden ska vara kvar som nämnd och fylla någon reell funktion måste nämnden få en tydlig delegation och förtroende att fatta beslut i frågor som har betydelse för ekonomi och verksamhet.