Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i ledning och kontroll – revisorer kritiserar nämnd i Berg

Verksamhetsnämnden och dess förvaltningsledning i Bergs kommun har brister i ledning, styrning, uppföljning och kontroll av verksamhet och ekonomi.
Det konstaterar revisorerna i en ny rapport.

Under de senaste tre åren har nämnden dragit över sin budget med totalt 27 miljoner kronor.

De påpekar vidare att det saknas en kraftfull strukturell plan för hur underskotten i nämnden ska hanteras.

– Nämndens grundproblem kvarstår. Man har för stor verksamhet i förhållande till beviljad budget, är revisorernas slutsats.

En strukturgrupp tillsätts med uppgift att föreslå genomgående strukturella åtgärder inom skola, vård och omsorg och frivillig icke lagstadgad verksamhet i kommunen.

Utifrån ett minskat skatteunderlag måste budgeten för 2009 revideras.

Verksamhetsnämnden måste få mandat av styrelse och fullmäktige att genomföra strukturförändringar som påverkar nämndens ekonomi.

– Detta är bara ett exempel på hur tid, kraft och pengar läggs på utredningsarbete som inte resulterar i något, anser revisorerna och avrundar sin rapport med rekommendationen att nämnden måste få friare händer att agera.

– Om verksamhetsnämnden ska vara kvar som nämnd och fylla någon reell funktion måste nämnden få en tydlig delegation och förtroende att fatta beslut i frågor som har betydelse för ekonomi och verksamhet.