Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brister i parksinsonvården i Jämtland

En ny jämförelse visar att endast 25 procent av patienter med långt gången parkinson får anpassad behandling i Jämtland.

Enligt siffror från Socialstyrelsen som Parkinsonsförbundet jämfört finns det brister i vården av svårt sjuka parkinsonpatienter i Jämtlands län. Bara var fjärde patient får tillgång till en anpassad behandling med neurokirurgi och pumpbehandling. Totalt finns runt 300 parkinsonsjuka i länet och ungefär 40 utav dem är i det senare skedet av sjukdomen.

Bäst i landet är Västerbottens län där 45 procent av patienter i det senare skedet får anpassad behandling. Genomsnittet i landet är 22 procent.

– Det är inte rimligt att det ska vara så stora skillnader mellan landstingen. För den som lever med Parkinsons sjukdom kan inadekvat behandling innebära många förlorade år och ge en klart sämre livskvalitet. En individuellt anpassad behandling kan ge ett längre och bättre liv, säger Bo Jäghult som är ordförande i Parkinsonförbundet.

Definitionen av svår parkinson är i undersökningen att man haft sjukdomen i minst fem år och använder minst tre olika parkinsonläkemedel.