Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brittisk press lagar mat ute med Niklas

Den engelska tidningen The Independent är i länet. Orsaken är britternas fascination för att vi svenskar lagar mat utomhus. Mästerkocken Niklas Ekstedt är tidningens ciceron.

Annons

Snön faller äntligen tungt över länet och temperaturen kryper allt längre ned. Perfekta omständigheter då nu den brittiska tidningen The Independent är i länet för att göra reportage kring den jämtländska kulturen och livsstilen och med speciellt fokus på matlagning utomhus.

– Vi tänkte ironiskt, vad är det mest korkade man kan göra utomhus när det är svinkallt. Jo, det måste vara laga mat, svarar den brittiska reportern Susie Mesuri med ett skratt då hon förklarar varför hon är här.

– Min make hade hört om Niklas Ekstedt på radion och tipsade mig om honom. Jag kontaktade Niklas och han var vänlig att ta hand om min vistelse här i Jämtland, berättar hon.

Under besöket har Susie Mesuri bland annat fått testa på att utomhus tillaga de självklara kolbullarna, men även röding och stek.

– Britter går inomhus när det är kallt. Här har ni en helt annan inställning till kyla. Ni tar bara på er mer kläder. Och är man ute och har det bra ter det sig mer naturligt att även laga maten utomhus, säger Susie som lovar att införa de tankarna även i England.

Niklas Ekstedt själv var glad över att kunna visa upp en annan sida av Sverige.

– Britterna känner till Sverige via författare som Stieg Larsson och Camilla Läckberg, men de vet inget om hur nära naturen vi lever. det har varit spännande att visa henne en ny del av svenskt kulturliv, säger Ekstedt innan han tar sin brittiska väninna och knatar vidare i kylan.

Artiklarna om det jämtländsk utomhusmatlagning kommer att publiceras i The Independent den första helgen i februari.