Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brodera fritt ur hjärtat

I ett litet rum mellan köket och vardagsrummet står korgar och lådor med tyger och trådar. På de vitmålade väggarna hänger fantasifulla broderier – stort och smått, abstrakta mönster och motiv om vartannat, med blandade stygn, färger och material.

Annons

Här, på Kungsholmen i Stockholm, huserar Mari-Ann Levin Pölde som till vardags är utvecklingschef på Samhall och på lediga stunder är en hängiven brodös. Fria stygn, inga mönster och inte det minsta nyttobetonat, är hennes melodi.

dagarna och resten av mitt liv är fullt av sådant som man ska, så mina broderier är nästan bara sånt som jag inte kan se någon praktisk användning för. Jag broderar till exempel nästan aldrig på kläder. Visst kan en del saker vara användbara, men jag gör dem inte för att de ska vara nyttiga, säger hon och visar sina senaste verk.

på små visitkort av tyg, ansikten och grafiska broderier i svartvitt. Sina teman får hon från kursbrev och från sammankomster med Broderiakademin. Inspirationen hittar hon i böcker, i nyhetsflödet eller inom sig själv.

Temat Livets träd kan bli en broderad moderkaka i maffiga rödorange toner. Men också en samling varelser som kikar fram ur ett sammelsurium av rötter och grenar mot svart botten.

– Jag märker att det blir en kommunikation med mig själv. Jag förvånas över hur bilderna blir.

utan att följa mönster eller regler är inte självklart för alla. Minnen från syslöjden hämmar, med fröken bakom axeln och krav på att det ska bli fint och att reglerna ska följas.

Den känslan vill Lena Lundgren råda bot på. Hon är konsthantverkare och har skrivit boken Med egna stygn, om fritt broderi. Hon ger också kurser i fri brodyr och får ofta se misstrogenheten bytas mot glädje hos människor som plötsligt upptäcker att ja, man får! Och ja, de kan!

– När jag säger att du får göra precis som du vill och bara trä på tråden är det så befriande för många. Det är så himla härligt! (TT Spektra)