Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broderi och sms förenades på workshop

SMS-meddelanden är förgängliga. Ett broderi är mer beständigt. Men när ny teknik möter traditionell teknik kan broderier och SMS-meddelanden förenas.

87-åriga Hilma W Danielsson från Sveg hanterar nål och tråd med van hand. Mitt emot henne sitter 13-åriga Joanna Jonsson från Hedeviken och väntar på att hennes SMS-broderi ska bli färdigt. Via sin telefon har hon skickat ett meddelande som ska skrivas ut av en datoriserad symaskin.

De här två deltagarna på symötet i Vemhån har helt olika erfarenheter av ny teknik och broderier. Medan Hilma haft textilslöjd som en naturlig del i sitt liv har Johanna delvis kommit i kontakt med broderier via SMS-tekniken.

Hilma W Danielsson berättar hur viktigt det var att redan som barn alltid utföra något slags arbete. Därför satt hon ofta med ett broderi i knät när andra sysslor var gjorda. Hon har inte släppt vanan att utföra hantverket. Men numera handlar broderierna om ett lustfyllt skapande istället för en viktig syssla.

Hon berättar att hon inte lärt sig SMS:tekniken. Men hon fascineras av allt det nya. Samtidigt konstaterar hon att ungdomarna numera blir intresserade av gammalt hantverk.

– Det här med broderier är en nyhet för dem, säger hon.

Johanna Jonsson får till slut sitt meddelande utskrivet på ett stycke tyg. Hennes SMS-meddelande är en uppmaning till henne själv. Det står Johanna, du vet väl att gräset gror även när vi dör. Vad meddelandet har för innebörd kan hon inte svara på. Eller så kanske hon inte vill tala om det för alla.

Åsa Ståhl och Kristina Lindström, som är doktorander vid Malmös högskola, är initiativtagare till workshopen i Vemhån som arrangeras tillsammans med bland annat Studieförbundet Vuxenskolan och Bygdegårdarnas Riksförbund. Doktoranderna vill utforska mötet mellan traditionellt textilt hantverk och ny teknik. Men det handlar inte bara om teknik, utan även hur vi kommunicerar med varandra.

Åsa Ståhl påpekar att ny teknik är dubbelbottnad. Samtidigt som vi vill dokumentera vår vardag med filmer och foton finns det något tillfälligt över det. Broderier är mer bestående. Den nya tekniken gör dessutom att vi hela tiden håller högt tempo, broderier måste däremot få ta tid.

– Någon sa att broderierna är långsamhetens teknik. Det långsamma är något som vi längtar efter. Äldre personer har berättat till mig att de broderar för att få tiden att gå. Men yngre gör det för att få ner tempot.