Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Broderi och sms förenades på workshop i Vemhån

SMS-meddelanden är förgängliga. Ett broderi är mer beständigt.
Men när ny teknik möter traditionell kan broderier och SMS-meddelanden förenas.

87-åriga Hilma W Danielsson från Sveg hanterar nål och tråd med van hand. Mitt emot henne sitter 13-åriga Joanna Jonsson från Hedeviken och väntar på att hennes SMS-broderi ska bli färdigt. Via sin telefon har hon skickat ett meddelande som ska skrivas ut av en datoriserad symaskin.

De här två deltagarna på symötet i Vemhån har helt olika erfarenheter av ny teknik och broderier. Medan Hilma haft textilslöjd som en naturlig del i sitt liv har Johanna delvis kommit i kontakt med broderier via SMS-tekniken.

Hon berättar att hon inte lärt sig SMS:tekniken. Men hon fascineras av allt det nya. Samtidigt konstaterar hon att ungdomarna numera blir intresserade av gammalt hantverk.

– Det här med broderier är en nyhet för dem, säger hon.

Men det handlar inte bara om teknik, utan även hur vi kommunicerar med varandra.

Åsa Ståhl påpekar att ny teknik är dubbelbottnad. Samtidigt som vi vill dokumentera vår vardag med filmer och foton finns det något tillfälligt över det. Broderier är mer bestående. Den nya tekniken gör dessutom att vi hela tiden håller högt tempo, broderier måste däremot få ta tid.

– Någon sa att broderierna är långsamhetens teknik. Det långsamma är något som vi längtar efter. Äldre personer har berättat till mig att de broderar för att få tiden att gå. Men yngre gör det för att få ner tempot.