Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bröderna Magnusson är på banan

Motorintresset har alltid varit stort för bröderna Simon och Freddie Magnusson från Lit. I sommar tävlar de i V8 Thunder Cars. Det är en tävling som närmast går att jämföra med Nascar i USA.

Annons

Simon Magnusson, 24 år, har redan kört ett par tävlingar för Swetown Racing i en Chevrolet Camaro. En proffsbyggd bil med en motor som är nedstrypt till ungefär 450 hästkrafter. Bilen gör 0–250 kilometer i timmen på knappa 13 sekunder.

– Det här är riktigt roligt, berättar Simon. Jag har haft ett par års uppehåll från tävlande i gokart, Renault Junior Cup och Volvo Original Cup men nu är jag äntligen tillbaka där jag trivs på banan.

Simon är uppvuxen i en motormiljö hemma i Lit. Hans morbror heter Jörgen Edholm, en av länets bästa rallyförare. Men Simon har inte kört racing på åtta år. Det sätter sina spår. Det kommer dock ta ett tag och komma in i den här typen av tävlingar, tror han. På test och träningar hänger han i alla fall med.

– I tävlingarna kommer jag att ta det lugnt och försöka lära mig så mycket som möjligt. Det är kraftfulla maskiner som kan orsaka mycket skada om man gör bort sig. Jag får ta det här året som en inkörningsperiod, säger Simon.

Läs även: Snabb brödrakamp i V8 Thunder Cars – "Kändes stort att vara två"

Men redan på det första testet som kördes på Ljungbyhed var Simon snabb, bara dryga halvsekunden efter storebror Freddie. Freddie tror att Simon kommer att bli konkurrenskraftig med tiden.

– Det går bra för lillebror och när han har kommit in i den här typen av racing kommer han nog vara bättre än mig, säger Freddie Magnusson.

Läs även: "Freddie" går in hårt på Ljungbyhed: "Nu är det Rock n' Roll som gäller"

– Jag har hela tiden vetat att han är väldigt duktig på att köra men han har aldrig fått chansen. Första gången han körde Volvo cup stod han på pallen tillsammans med mig och det gör man inte om man inte kan köra.

Simon kommer att slåss mot de stora namnen i den här sporten inom en snar framtid. Många blir nog inte heller förvånade om han passerar några av dessa. Det är bara erfarenheten som saknas.

– Det är grymt kul att se hur Simon har klivit fram de senaste månaderna för att få till den här satsningen. Det känns stort och kul att det här blivit av. Vi hade väl inte räknat med att Simon skulle komma på topp tio de första tävlingarna, säger Freddie.

Storebror Freddie Magnusson ligger på en sjunde plats efter två tävlingar med 42 poäng. Freddie kör för ett team i södra Sverige som heter Memphis Racing.

– I fjol blev jag snuvad på en pallplats. En bricka på bilens framvagn var 1,4 millimeter för tjock och jag blev diskad. I år har jag koll på min bil och tar revansch på mig själv. Generellt så var jag snabbast ifjol. Om jag inte kommer på en pallplats i år blir jag besviken. Nu är det "flat out" (plattan i botten) som gäller, säger Freddie Magnusson.

Läs även: Simon Magnusson gör comeback – utmanar storebror "Freddie" i V8 Thunder Cars

Alla bilar har plomberade motorer. Ett speciellt företag går igenom motor och växellåda efter varje tävling. Bromsskivor och belägg byts efter 12–15 mil. Ett heat brukar vara ungefär fyra mil. Det är en kostsam sport. Budgeten ligger på ungefär 500 000 kronor plus bil och år.

– Vi har bra sponsorer som tror på vår framgång. Utan dem kunde vi nog inte hålla på, säger Freddie Magnusson.

Läs även: Imponerande dubbeljubileum för 30-årige Fredric Magnusson