Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brödrakampen i STCC

Länet kan numera stoltsera med ett brödrapar i STCC-cirkusen genom Matthias och Daniel Johansson som kör i Renault Clio Cup.
– Skulle han vara före mig skulle jag få höra det länge, säger storebror Matthias om brödrakampen inför STCC i Falkenberg.

Bröderna Johansson från Järpen, men tävlande för Bergs MK debuterade båda två i JTCC (Renault Clio Cup) i början av juni vid STCC i Göteborg. Bäst gick det för äldre brodern Matthias som imponerade med en femte- och en fjärdeplats, extra bra med tanke på att han inte sysslat med just racing på nästan två år.

Lillebror Daniel är blott 14 år (fyller 15 i år) och tävlar med åldersdispens från svenska bilsportförbundet.

– Han är jätteduktig i gokart. Ett riktigt stjärnskott, berättar pappa Mikael Johansson.

– STCC ringde och frågade om han var intresserad av att köra. Han skulle egentligen ha fått köra i Formel Renault i fjol, men det var inte ekonomiskt genomförbart.

Men till denna säsong gör familjen en satsning. Till hjälp har man rutinerade mekanikern Börje Wessman som även agerar coach och mentor till grabbarna.

– Börje är helt suverän. Det är en go bit på vägen att ha honom. Han kan allting med justeringar för bilarna, och han har tagit fram många stjärnor genom åren, säger Mikael Johansson.

Ett växellåderas ställde till det för Daniel inför premiärtävlingen i våras och debuten fick vänta till Göteborg. Då fanns även Matthias med på startlinjen, som alltså svarade för en stark debuttävling. För Daniel såg det länge bra ut i kvalet, men den svåra och trånga Göteborgsbanan ställde till det och dagen slutade med en krasch i räcket.

Men bilen är lagad och båda bröderna är redo för helgen i Falkenberg med dubbla tävlingsdagar.

– Med tanke på hur det gick sist har jag väl lite högre målsättningar nu, säger Matthias.

Du siktar på pallplats?

– Det hade varit skönt, men med tanke på hur duktiga de andra är så är det svårt att sätta det som mål.

Hur är det att köra mot lillebrorsan?

– Det funkar bättre än vad jag hade trott. Men han blir ju en konkurrent där ute.

Hur bra är han?

– Han är inte långt efter. Han har bra potential att hänga med och han kan nog lika gärna vara före mig, säger Matthias som mestadels ser det positiva i att inleda racingkarriären samtidigt som brodern, och kanske återfinns båda två i STCC eller Porsche Carrera en vacker dag, även om det återstår att se hur god stämningen är efter helgens tävlingar.

– Skulle han vara före mig så skulle jag få höra det länge, säger Matthias.

Fotnot: I JTCC kör sedan tidigare även 22-åriga Emelie Moe, Jämtlands MK.

Läs mer:

Alex på dubbla pallplatser i STCC

Prinsen i krock på STCC-premiären

STCC lägger ner i sommar