Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromma flygplats behövs!

Småföretagandet är livsnerven i Jämtlands län. Sju av tio privat anställda arbetar i småföretag.

De senaste två decennierna har antalet anställda i småföretag i länet ökat med 60 procent och de har stått för nio av tio nya jobb i näringslivet.

En viktig förutsättning för den snabba tillväxten är goda kommunikationer. Satsningar på utbyggda bredband, tågförbindelser och vägar är avgörande för företagens möjligheter att möta sina kunder och för att länet ska vara attraktivt som besöksmål.

Även om Jämtland ligger mitt i Sverige, inte alltför långt från Stockholm och andra stora befolkningscentrum, så spelar flyget en särskild roll för Jämtland och andra glesbygdslän i vårt avlånga land.

För att kunna genomföra affärsmöten över dagen, liksom för att vara attraktiv för korttidsturism, måste länet ha goda flygförbindelser med resten av Sverige och världen.

Flygets betydelse märks på Åre Östersund Airports tillväxt. Det är en av de snabbast växande flygplatserna i Sverige. I år kommer mer än 400 000 passagerare att passera flygplatsen.

Ett viktigt skäl till tillväxten på senare år är den nya förbindelsen till Bromma, som i år står för nästan en tredjedel av trafiken till och från Stockholm. På kort tid har Bromma gett ett värdefullt bidrag till företagsutvecklingen i länet.

Det är ingen slump att flyget identifierats som en viktig förutsättning för hela regionen i utvecklingsstrategin 2014–2030.

Därför är det oroväckande att Brommas framtid seglat upp som en fråga i årets valrörelse, då Vänsterpartiet och Miljöpartiet går till val på att riva upp Brommas avtal och att stänga flygplatsen inom kort.

De största förlorarna på en sådan politik är inte de som bor i Stockholm (annat än att det blir lite svårare för dem att besöka Jämtland). De stora förlorarna är företagare och boende runt om i landet, inte minst i Jämtlands län, som riskerar att få längre restider, färre avgångar och högre kostnader för sina resor om flyget koncentreras till Arlanda, som redan har problem att klara kapaciteten.

Företagen i Jämtland kan skapa många fler jobb, bara förutsättningarna är de rätta. En sådan förutsättning är goda flygförbindelser till Stockholm.

Därför måste också lokala politiker i Jämtland ge tydliga besked på hur man ser på Brommas framtid. Är ni beredda att verka för att behålla och utveckla flygtrafiken till och från Bromma, oavsett var era egna partier råkar stå i frågan?

Elisabeth Thand Ringqvist

vd Företagarna

Anette Tandberg

regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel