Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bromma fortsatt hett för Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) slipper motorvägsbygget Förbifart Stockholm i valrörelsen sedan riksdagen röstat för att projektet ska återupptas vid årsskiftet. Men Bromma flygplats förblir en besvärlig fråga.(TT)

Löfven har fått hård kritik av oppositionen för att ha gett efter för Miljöpartiet och frusit motorvägsprojektet fram till första maj. Men nu ger regeringen klartecken att återstarta bygget från årsskiftet. Därmed slipper han besvärliga kritik i valrörelsen om att ha svikit tidigare vallöften om att motorvägen ska byggas.

– Vi tror att detta är ett viktigt vägprojekt inte bara för Stockholm utan för hela regionen, säger hans partikamrat, infrastrukturminister Anna Johansson (S).

"Känns tungt"

MP hade hoppats att Stockholmspolitikerna under frysningen fram till första maj skulle tänka om och i stället prioritera kollektivtrafik. Men det borgerligt styrda landstinget sade nej. Riksdagen röstade på torsdagen dessutom för att projektet ska återupptas vid årsskiftet.

Miljöminister Åsa Romson (MP) tycker att det känns "tungt" att inte kunnat stoppa bygget.

– Vi tycker att det är ett dåligt projekt som försvårar för kollektivtrafiken och gör det svårare för Sverige att nå klimatmålen, säger hon.

Merkostnad

Trafikverket har räknat ut att en frysning till första maj skulle kosta 170-260 miljoner kronor. Projektchefen Johan Brantmark uppger att merkostnaden nu sannolikt blir lägre. När bygget kan vara i full gång igen är oklart.

Den eventuella nedläggningen av Bromma flygplats förblir dock en valfråga efter att regeringen beslutat att tillsätta en "förhandlingsperson" som ska utreda flygplatsens framtid. Miljöpartiet anser att bostäder borde byggas på den marken.

Oppositionen är mycket kritisk och många kommunalråd runt om i landet vill ha kvar flygplatsen.

Riksdagen gick på torsdagen mot regeringen och antog en Alliansmotion som uppmanar regeringen att inte utse en förhandlingsperson. Men enligt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) så är det upp till regeringen att besluta om en sådan åtgärd.

Folkpartiledaren Jan Björklund varnar för att tiotusentals jobb går förlorade runt om i landet om Bromma flygplats läggs ned, men konstaterar att med nuvarande majoritet i riksdagen så är risken obefintlig.

– Folkpartiet kommer att göra detta till en het valfråga, säger han.