Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Broms – en sexa i Skåne

/

Trots kolik på en av hästarna bara några dagar före parhästkörningen i Herrevadskloster lyckades Erik Broms, från Nälden, bli sexa.

Annons

– Utan missarna i maran hade jag troligen haft en tredjeplats, säger han.

Det var någon dag före tävlingarna som en av hästarna drabbades av kolik. Erik Broms hade stallat in sina hästar i Blekinge efter en tävling i Danmark för att slippa köra genom hela landet med hästekipaget – de skulle ju tävla igen i Skåne bara några dagar därpå.

När han var hemma ringde de och berättade att en av hästarna fått kolik.

– Då var det jobbigt ett tag. Jag funderade över om vi ens skulle komma till start. Det är tufft speciellt när jag inte själv var där och kunde göra något. I värsta fall kan de få tarmvred och dö.

Medicinering var inte heller att föredra i det läget eftersom hästen då skulle ha varit dopad inför tävlingen.

Som tur var släppte allt efter några timmer och Erik Broms kunde andas ut.

– Han blev fullt återställd och fungerade sedan jättebra på tävlingen.

, dressyren, gick bättre än väntat.

– Jag blev sexa av åtta ekipage, men dressyren är vårt svagaste kort så jag är ganska nöjd. Speciellt med tanke på att jag haft ett uppehåll på ett år. Det saknas fortfarande lite i styrka och de behöver träna bakbenen ännu mera för att det ska bli riktigt bra.

I terrängkörningen hade Erik en del problem och fastnade i ett dyhål. Hästarna blev trötta och det blev även en del problem vid kommande hinder.

– Vi slutade sexa även i det momentet, men utan missarna hade vi kommit betydligt bättre.

I den avslutande konkörningen kom revanschen. Ekipaget blev tvåa och hade snabbaste tiden av alla.

– Totalt sett är jag nöjd med tävlingen och det går allt bättre. Nästa tävling är i Österrike under midsommarhelgen. Sedan veckan därpå fortsätter jag till Ungern.

– Ja, det är hemska resor egentligen. Bara till Skåne är det hundra mil. det går att resa ungefär 60 mil per dag med hästarna på det här sättet.

– Jag försöker alltid ha med mig hästskötare. De hjälper till att ge dem vatten under vägen och så rider de hästarna tidigt på morgnarna så de mjukar upp, särskilt efter att de tävlat.

Det är en tuff sport med många timmar bakom ratt och töm för Erik Broms.

Mer läsning

Annons