Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bron är klar – nu återstår bara resten

Det har varit heta diskussioner om broavgifter, avtalsbrott och huruvida Sundsvall överhuvudtaget behöver en bro över fjärden.

Men nu står den där i sin helhet.

Sundsvalls egen "Golden gate" – om än i lite tråkigare färg.

– Bilden av Sundsvalls förändras ganska radikalt nu, säger ställföreträdande projektledare Mats Lögdahl, 61.

Skeppet tränger igenom de tjocka bitarna av is för att frakta ut folk från media som ska fotografera och intervjua de inblandade i broprojektet – men också för att se hur det blev.

Och det går att ana stoltheten hos Mats Lögdahl då den sista delen till slut las på plats.

– Det blev en viss känsla av eufori då jag såg bron komma fram ur dimman, det är en viktig milstolpe i hela E4-projektet.

Vad är det som kommer att hända nu?

– De närmsta tre veckorna blir det ett idogt svetsarbete och sedan är det mycket jobb med räcken och annan utstyrsel. Sedan pågår arbetet av landsdelen av bron för fullt, säger Mats Lögdahl som ändå suckade lite över den tunga dimman som la sig över Sundsvallsfjärden just när den sista biten skulle på plats.

Tidigare på dagen var det dock klart och fint, och då ST besökte utsiktsplatsen hade ett 50-tal personer samlats. Samtidigt som det strömmade till nya besökare efter varandra.

En av dem var Anders Linder, 71.

– Jag bor på plusboendet i Nacksta så det ska bli trevligt att sitta och titta på lastbilarna som far över bron, säger han.

Några meter upp, på en vall bredvid ungdomsfältet, stod Assar Engblom, 77, tillsammans med sin maka Birgitta, 75, och kikade på spektaklet.

– De som arbetar på bron har gjort ett fantastiskt jobb. Det här är en historisk dag för Sundsvall. Jag har varit och tittat på de olika brolyften då jag har varit på promenader, det har blivit ett litet utflyktsmål.

Birgitta:

– Det är ett mycket imponerande bygge, jag har varit orolig att vi ska tappa vyn över Tjuvholmen och Alnö, men så blir det ju inte.

Läs mer om brobygget på st.nu.


Fredrik Ytterström
060-197164
fredrik.ytterstrom@st.nu

Ludwig Arnlund
060–197164
ludwig.arnlund@st.nu