Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brons med mersmak för stafettdamerna

Dramatiken var stor när medaljerna bakom suveräna Finland fördelades i damstafett­en i skid-VM. Charlotte Kalla såg till att det blev en svensk pallträff efter två raka fjärdeplatser i mästerskap. Och det fatt­ades bara fyra tiondels sekund till silvret.

Annons

Charlotte Kalla svarade för en grandios upphämtning på den sista etappen i torsdagens VM-stafett. Hon avverkade de fem kilometerna klart snabbast.

Sverige växlade som sexa, 40 sekunder bakom Norge och 25 bakom trean Polen. Kalla tog in 18 sekunder på guldåkande Aino Kaisa Saarinen, 23 på tyskan Claudia Nystad och mer än 42 på norskan Marthe Kristoffersen.

Kalla riktade in sig på en bronskamp med Tyskland – men i slutändan var det Norge som hamnade utanför pallen. Norska junioren Marhe Kristoffersen gick ut i ledning, men förlorade inte bara guldet till favoriten Finland. Hon drog nitlotten i spurtuppgörelsen med Tyskland och Sverige och var otröstlig efteråt.

– Det känns bra med brons. Men det finns något att jobba på, att kunna bita ihop ännu lite extra i spurten när man är stum, sa Charlotte Kalla.

Kalla såg ut att vara på väg mot silver när Claudia Nystad kom tillbaka på de sista meterna och gav Tyskland silver.

kvitto på en flerårig jakt på en mästerskapsmedalj efter flera både segrar och pallplatser i världscupen.

– Äntligen, så himla roligt. Jag tänkte när vi låg fyra att ”nä, inte fjärdeplats igen!”, sa Britta Norgren, den enda i laget som var med om fjärdeplatserna både i OS 2006 och i VM 2007.

Till bilden hör att både Norgren och Anna Haag var osäkra kort efter sina åkommor. Lina Andersson, silverdamen från sprintstafetten i onsdags, inledde och fick en jobbig resa.

– Jag kände av gårdagens lopp och var ganska sliten, men jag tror till och med jag tog in lite på slutet, sa Andersson som växlade som femma, akterseglad bara av polskan Justyna Kowalczyk och finländskan Pirjo Muranen.

Norgren hade åttonde tid på andrasträckan, men avancerade en plats.

– Jag visste att det skulle gå jäkligt fort på andra sträckan. Jag försökte ha koll på Tyskland, Norge och Italien, de vi krigade med om medaljerna, sa Norgren.

Haag hade femte sträcktid men tappade ändå och växlade över till Kalla som sexa.

– Jag hade hoppats kunna ge Charlotte lite bättre utgångsläge, man tappar tävlingskänslan när man varit borta så länge. Jag kunde ändå jobba på och trycka rejält i backarna.

Sedan tog en utvilad Charlotte Kalla över. Formstyrkan hann glimta till i VM-sprinten innan hon föll. Nu gav hon ett besked i klass med Tour de ski-genombrottet för ett drygt år sedan.

– Planen var att ta det lugnt i början, det är en tuff bana och man får inte vila mycket, sa Kalla.

– Jag gillar att jaga. I sista uppförsbacken hade jag krafter kvar, och jag fick mer när jag såg att jag tog in på Claudia.

En bonus blev att även norskan Kristoffersen kom i blickfånget. Norge satte ett tag press på favoriten Finland, men till slut blev det Sverige och Charlotte Kalla som satte färg på stafetten. (TT)