Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bronset i Nagano fick Edin att börja drömma

Som 13-åring blev han inspirerad av damernas OS-brons i Nagano.

Nu har han ett eget.

– Det är klart att det har varit en dröm, säger svenske curlingskippern Niklas Edin.

Det var ingen självklarhet att det skulle bli curling för Niklas Edin från Sidensjö.

– Jag tittade på all sport på tv när jag var liten och höll också på med många sporter. Jag minns särskilt OS-bronset i curling 1998 som damerna tog. Det var en ganska stor snackis den dagen. Jag tänkte att den tävlingen ska jag också spela i, säger Niklas Edin och skrattar.

Men han blev inte fast direkt.

– Jag testade sporten när det var öppet hus hemma i curlinghallen i Ö-vik. Men då var det andra sporter som hägrade mer. Men det gick ganska snabbt över till curling.

Han fick ihop ett slagkraftigt juniorlag och efter några år kom de stora framgångarna. Ett JVM-guld och tre JVM-silver kunde ha ståta med innan det blev seniorcurling. Där har det blivit två EM- och ett VM-guld.

Jakten på ett OS-guld tog ett snöpligt slut i Sotji efter semifinalförlust mot Storbritannien.

– Det var en av mina jobbigaste dagar någonsin. När jag gick och la mig hade jag inga positiva tankar och tänkte inget på bronsmatchen.

Men Edin tillsammans med lagkompisarna Viktor Kjäll, Sebastian Kraupp och Fredrik Lindberg repade mod och bjöd på en rafflande bronsmatch mot Kina.

Kineserna hade grepp om händelserna under stora delar av matchen men två fatala misstag med stenar som släpptes för sent bäddade för svenskarna.

– Det kan komma konstiga missar i viktiga matcher och nu var det de som gjorde missarna. Det är ju inte så att man jublar när de gjorde missarna. Man måste ju bara fokusera på sin nästa uppgift. Men det är klart att jag kan tycka synd om dem nu, sa Niklas Edin efter att ha tagit den första svenska herrmedaljen i OS sedan 1924.

Han gläds också med sin förbundskapten Peja Lindholm som nu fick OS-medaljerna som han saknade.

– Man förstår verkligen hur frustrerande det ska ha varit för Peja att ha kämpat i tre OS utan att ha fått medaljen. Han är en stor del i medaljen med sitt sett att vara både som människa och som ledare, sa Niklas Edin.

Nu är nästa uppgift med största sannolikhet VM.

– Peja har ju inte tagit ut VM-laget ännu. Jag kan bara hoppas att vi får åka och försvara vårt VM-guld, sa OS-bronsmedaljören Niklas Edin.