Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bror Anders Andersson

Bror Anders Andersson, "Bror på Kraften", har den 18 november lugnt och stilla insomnat i sitt hem.

Här är ett litet utdrag ur pappas liv:

Han föddes som nummer två av en syskonskara på sju i Klövsjö Rönnbergs. Han fick hjälpa till att se efter sina yngre syskon. När han fyllde cirka 10 år flyttade familjen till Skålan där farfar arbetade som maskinist vid Skålansforsens kraftverk, ett yrke som pappa ärvde efter sin fars pensionering. Ibland när det var strömavbrott kunde folk ringa och be att han skulle släppa på lite ström för de hade bullar i ugnen eller något liknande, de tänkte inte på att det fanns arbetare ute på linjen. Han arbetade även på affär både i Storhallen och Åsarna där de ibland satt och åt ost på lagret.

Hans stora intresse var jakt och musik. Ett otal älgar sköts under åren och den största sköt han 1995 en 18-taggare. Han monterade även älghorn till jägare runt om i trakten. Fiskade gjorde man till husbehov och många öringar drogs upp ur Ljungan där den största vägde fem kilo.

Under sin uppväxt lärde han sig att spela dragspel. Det var en äldre bror som fick ett dragspel men pappa lärde sig bättre och fortsatte att spela. Han spelade upp till dans runt om i bygderna och det kastades pengar i en hatt på golvet som han sparade. Han sa alltid att "när jag dör ska de ligga i kistan och då skulle man säga att det var en tung j...l som ligger där". Han spelade senare i Åsarna allmoge runt om i länet och på ett otal bröllop på bland annat Flatruspelen.

Han drev även en liten campingplats vid Kraften dit fiskare från hela Sverige sökte sig år efter år. Hilding Höglin var en återkommande fiskare/dragspelare på somrarna och de spelade ofta dragspel tillsammans.

Pappa arbetade vid Skålansforsens kraftverk och senare vid Trångfors fram till sin pensionering.

1974 byggde mamma och pappa sitt hus vid mammas hemgård i Åsarna. 1987 fick mamma en stroke med halvsidesförlamning som följd, men hon fick vara hemma fram till sin bortgång 1997 med tillsyn av pappa. Samma år fick även pappa en stroke som gjorde att han bland annat inte kunde läsa men han tränade upp sig bra. Senast i somras körde han sin åkgräsklippare och nu är det upp till mig att förvalta detta vidare.

Dottern Anki