Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brorsson missade seger med minsta marginal

Årets Sverigeserie blev rekordtajt och Anton Brorsson föll på målsnöret. Identisk poängrad som vinnaren, men sämre premiärtävling fällde Jämtlandsföraren.

Annons

– Vi slutar alltså på en andra plats i Sverigeserien, vilket självklart är ett jättebra resultat. Men man vill ju gärna stå högst upp på pallen, säger Anton Brorsson i ett pressmeddelande.

Helgens Odensvängen i Örebro var finaltävling i serien som sträckt sig över hela säsongen med åtta deltävlingar. Jämtlandsteamet där David Arhusiander är codriver, åkte ner som ledare i serien.

Det började också ypperligt med seger på första sträckan av fem. Två sekunder före huvudkonkurrenten Pär Nordahl, Ratten, där. Ett försprång som var nära att bli uppätet på andra sträckan, men Jämtlandsduon var fortsatt i ledning.

– Men på sträcka tre tappade vi lite tid till Pär. Inför de två avslutande sträckorna låg vi tvåa med 4,5 sekunder upp till ledningen. Vinna eller försvinna! Vi startade sträcka fyra med ett ruskigt tempo, men sedan händer det som inte får hända. En av tändhattarna hoppar av tändstiftet och bilen går bara på tre cylindrar, vilket resulterar i att bilen tappar mycket effekt och därmed försvann vår chans att köra in den tid vi hade tappat, förklarar Anton Brorsson.

Pär Nordahl rattade in som vinnare och Brorsson/Arhusiander blev trea. Det gjorde att huvudkonkurrenterna hamnade exakt lika, på 171 poäng, i slutställningen där två sämsta resultaten räknas bort.

Det blev särskiljning, där man först räknade segrar, sedan andraplatser, men även där var de exakt lika. Det som avgjorde blev då resultatet i den första deltävlingen och just då var Nordahl bättre.

Minsta möjliga marginal åt fel håll för Anton Brorsson alltså. Men som plåster på såren blev det omvänt i den nya Sommarserien. Även där slutade de exakt lika, även i delpoänger, men där var Brorsson bäst i premiären.

– Därmed är vi de första vinnarna någonsin i den serien. Det är en liten tröst i alla fall, att vi får med oss en pokal hem som det står en etta på, säger David Arhusiander.

– Jag jäkligt nöjd med våra prestationer över året, på tolva startade tävlingar har vi kommit i mål på alla, varav sex som etta. Visst hade det varit kul med en seger i Sverigeserien, men samtidigt tycker jag att vi har bevisat att vi tillhör toppskiktet i Rallysverige och det är jag jättenöjd med, säger Anton Brorsson.

Fyra i både finaltävlingen och Sverigeserien blev Pär "Pålle" Pålsson/Tina Blom, JMK. Seriesexa blev Jämtlandsduon Niklas "Nibbe" Nilsson/Dan Hoff och sjua Mattias Nilsson, Offerdal/Alf Jonsson, JMK.