Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förfalskade underskrift för att få bidrag – döms till böter

En man i 25-årsåldern i Östersund försökte mellan juli och oktober förra året få bidrag från Arbetsförmedlingen med förfalskad signatur.

Annons

Mannen i fråga har lämnat in felaktiga uppgifter till Arbetsförmedlingen gällande hans närvaro vid obligatorisk undervisning. Detta för att få ersättning för undervisningen.

Mannen ska ha lämnat in uppgifter där han förfalskat signaturer.

Själv har han förnekat brott och sagt att han kopierat en månadsrapport då han skrivit in sitt namn och personnummer fel. Han tog då bort sitt eget namn och personnummer från dokumentet och fyllde i den ansvarige lärarens signatur för att det inte skulle bli prat om att det kopierats.

Den person som är ansvarig för undervisningen och som brukar skriva under rapporterna har i förhör uppgett att vissa bokstäver verkar vara någon annans handstil.

På Arbetsförmedligen tyckte man att rapporterna såg märkliga ut, bland annat då stämpeln var suddig och föreföll kopierad.

Tingsrätten gör bedömningen att de frånvarorapporter som lämnats in inte är korrekta och att mannen i fråga måste ha vetat om det eftersom han själv lämnade in dem. Han anses av tingsrätten ha gjort sig skyldig till två fall av bidragsbrott.

Vad gäller urkundsförfalskningen har mannen själv berättat att han fyllt i utbildningsansvariges namnteckning på den första av de två månadsrapporterna. På båda rapporterna kan man dock se att namnteckningen skrivits med blå penna ovanpå samma signatur med svart färg. Sammantaget anser tingsrätten att mannen ska dömas även för urkundsförfalskning.

Mannen döms till villkorlig dom och böter.

----

Läs mer:

Gav man fläskläpp – åtalas för misshandel

Stal tröja från butik i Östersund – åtalas för stöld

Körde grovt rattfull i Bergs kommun – döms till samhällstjänst

Annons