Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johnna, 74, lurades av facebookbedragare: ”Jag trodde aldrig att jag skulle vara så dum”

Johnna Christensen från Stugun lurades på 15 000 kronor över Facebook messenger. Bedragaren utgav sig för att arbeta på en statlig myndighet och övertygade Johnna om att hon skulle få 300 000 kronor. Nu vill hon varna andra.

Annons

Johnna Christensen från Stugun vill varna för facebookbedragaren.

Allt började med att Johnna Christensen fick ett meddelandepå messenger från en vän i Skåne. Vad hon inte visste då var att det meddelandena inte kom från hennes vän.

– Hon skrev att hon hade något roligt att berätta. Hon hade fått 300 000 kronor och skulle resa till Australien, säger Johnna och berättar att hon önskade vännen en trevlig resa.

”Väninnan” berättadeatt hon fått pengarna från en statlig myndighet och att Johnna också skulle få 300 000 kronor.

– Hon skrev att ”du kommer få en vänförfrågan från en man som är generaldirektör på myndigheten” och han kommer att ordna så att du får pengarna, säger Johnna.

LÄS OCKSÅ: Gunnel varnar för bluffaktura – kan kosta dig 12 000 kronor: ”Synd om någon går på det”

Johnna fick en vänförfrågan och accepterade den. Mannen berättade att han organiserar ett ersättningsprogram för arbetare, pensionärer, änkor, frånskilda, funktionshindrade och äldre.

Johnna är 74 år, pensionär och hennes sambo avled nyligen i cancer. Mannen skrev att Johnna fanns med på deras lista och frågade om hon var redo att få 300 000 kronor. Det var Johnna.

– Men jag var tvungen att betala 15 000 kronorför avgifterna, säger hon.

Samtidigt som hon skrev med mannen skrev hon med ”väninnan”. När hon var osäker på att allt stod rätt till bekräftade ”väninnan” att allt var säkert.

– Men det var ju någon annan. Mannen frågade om jag ville ha pengarna kontant eller på banken och jag sa att ni kan swisha över dem, säger Johnna.

Sedan förde Johnna över 15 000 kronor till mannen.

– Jag var så dum och trött, det var sent påkvällen.

På natten kunde Johnna inte sova och på morgonen ringde hon vännen i Skåne. Hon hade inga planer på att åka till Australien och hade inte skrivit med Johnna kvällen innan.

– Då kände jag mig riktigt lurad. Det kändes väldigt dumt när jag är en väldigt noggrann person annars.

Samma dag kontaktade Johnna sin bank, spärrade sitt kort och polisanmälde händelsen.

– Jag har lagt ut en varning på Facebook så att mina vänner vet att det är en bedragare som håller på, säger hon och hoppas att ingen mer ska bli lurad.

LÄS OCKSÅ: Fyra sätt att hantera bluffakturor

Annons