Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man dömd för grov kvinnofridskränkning håller sig undan fängelset: ”Jag har inte fått en rättvis prövning”

En man boende i länet är dömd till åtta månaders fängelse för att upprepade gånger ha greppat tag i, slagit och spottat på sin sambo. Sedan ett par veckor tillbaka skulle han ha påbörjat sitt straff. Men mannen håller sig gömd eftersom han anser att domen är felaktig.

Annons

Den medelålders mannen träffade kvinnan via en kontaktsida på internet för några år sedan. Efter en tid flyttade kvinnan från sitt hemland i Östeuropa hem till mannen och de blev sambos. Hennes barn från ett tidigare förhållande flyttade med och tillsammans med mannen fick hon ytterligare ett barn i Sverige.

Förhållandet var bitvis stormigt. Konflikterna handlade oftast om pengar och svartsjuka. Enligt kvinnan var mannen kontrollerande och aldrig nöjd med hur hon utförde olika sysslor i hemmet. Mannen å sin sida menar att han utnyttjades, att kvinnan bara var ute efter hans pengar.

Trots familjerådgivning separerade paret efter några år och mannen polisanmäldes bland annat för att ha slagit och spottat kvinnan i ansiktet, greppat hårt i kvinnan och hennes halsband och dragit henne i håret. Några av gångerna inför barnen.

I början av 2014 dömdes mannen, som är ostraffad sedan tidigare, av Östersunds tingsrätt till åtta månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning och egenmäktigt förfarande. För ett år sedan fastställdes domen av hovrätten i Sundsvall. Enligt rätten var handlingarna inte av det allvarligare slaget men eftersom de var kränkande och upprepades under en längre tid anses mannen ha varit ute efter att allvarligt skada kvinnans självkänsla.

Domarna bygger i huvudsak på vittnesuppgifter. Kvinnan bedömdes som trovärdig av rätten eftersom hon berättade detaljerat, även om händelser när hon varit våldsam som varit till hennes nackdel. Mannen bedömdes som mindre trovärdig eftersom han trots vissa medgivanden inte uppvisade någon ånger för sitt agerande samt la skulden på kvinnan för sitt eget beteende.

Huvudvittnet till ett par av händelserna, kvinnans barn från ett tidigare förhållande, bedömdes som trovärdig. Rätten ansåg att barnets spontana berättelse och gråt under förhören talade för att barnet berättade sanningen och inte lät sig påverkas av sin mamma.

I mitten av oktober skulle mannen ha påbörjat sitt fängelsetraff men istället håller han sig gömd för att arbeta på sin andra resningsansökan till Högsta domstolen.

– Jag har inte fått en rättvis prövning, säger mannen till ÖP.

Vad vill du uppnå med att hålla dig undan?

– Det är för att få in en vettig resningsansökan där en advokat med de etiska reglerna i ryggen framför alla felaktigheter.

Mannen har skaffat en ny advokat som hjälper honom. Enligt mannen och hans advokat har flera fel begåtts. I ett utkast till resningsansökan listas tre allvarliga fel.

Mannen fick inte bemöta kvinnans barns vittnesmål med ett kompletterande förhör i hovrätten. Han fick inte byta försvarare trots att han saknade förtroende för honom. Mannen anmälde också kvinnan för bland annat misshandel och ofredande. Det fallet leddes av samma åklagare som utredde anklagelserna mot honom. Enligt advokaten var polisen och åklagarna aldrig intresserade av att dokumentera mannens skador eller fråga ut kvinnan om dem. Förundersökningen lades ner och en vecka senare väcktes åtal mot mannen. Advokaten ifrågasätter också åklagarens objektivitet då denne var styrelseledamot i Östersunds kvinnojour vid samma tid.

I resningsansökan står det att mannen vill att målet tas upp i hovrätten igen och att den nuvarande domen inte ska verkställas under tiden.

– Får jag ingen hjälp så kommer jag åka till anstalten för att få det här undanstökat. Jag har lagt 1,5 års arbetstid på att få upprättelse, säger mannen.

Kriminalvården hämtar inte själv dömda brottslingar som undviker fängelse. De begär hjälp av polisen som kan efterlysa en person. Förra året var det 4 661 dömda brottslingar som inte var häktade när domen föll som skulle inställa sig självmant vid en anstalt. Av dem var det 1 739 personer som inledningsvis inte dök upp. Att inte inställa sig är inget brott i sig.

--------------------

Se ÖP:s granskning av våld i hemmet.

Se också:

Thérèse Juel i Hoverberg medverkar i dokumentär av Billy Butt – handlar om sexbrott och oskyldigt dömda män

Man frias från våldtäktsdom trots att mycket talar för att kvinnan tvingats till sex

Man frias från våldtäkt

Annons