Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsligheten minskar med fri abort

När man på 1970-talet införde fri abort i USA fick det till följd att brottsligheten minskade markant i landet. Den statistiken måste vi återupprepa i en tid då Europa kliver längre och längre ifrån mänskliga rättigheter för kvinnor. När argumenten för en kvinnas rätt till sin egen kropp inte räcker till måste vi visa på den ekonomiska vinningen. Hur ska annars manssamhället lyssna?

De som fick göra abort på 1970-talet födde inte de barn som med stor risk skulle hamnat i misär av drogberoende och kriminalitet. 1990-talet blev därmed mindre brottsdrabbat för att kvinnor fick avsluta oönskade graviditeter. I juridikproffessorna John Donohue och ekonomiprofessorn Steven Levitts rapport som publicerades i Harvardtidskriften Quarterly Journal of Economics hävdar man att minst hälften av nedgången i USA:s brottslighet beror på att Högsta domstolen 1973 gav klartecken för fri abort. Det klassiska fallet: Roe vs Wade hade en knapp majoritet för fri abort men sägs nu ligga till grund för en stor nedgång.De båda forskarna fann att brottsligheten började gå ner kraftigt när barnen födda efter 1973 nådde de övre tonåren - den åldersgrupp som begår mest brott. Brottsstatistiken mellan 1985 och 1997 var intervaller de fokuserade på. Man fann att amerikanska stater som var tidiga med att införa fri abort (innan HD:s beslut) också var de första där kriminaliteten minskade. Bland dessa: Hawaii, New York, Washington och Alaska. Staterna som införde fri abort under åren 1969-1970 uppvisar en sammantagen minskning av brotten som är avsevärt större än i nationen som helhet. Våldsbrott sjönk 34,4 procent mer i staterna med tidig fri abort. Egendomsbrott minskade med 35,3 procent mer än i nationen i stort. Minskningen av mordfall var 16,2 procent större i staterna med pionjärlagar om fri abort. Stater med höga abortsiffror hade en större minskning av brott än stater med få aborter.

Donohue och Levitt skriver i sin rapport:– Större delen av minskningen av kriminaliteten verkar bero på högre aborttal hos de kvinnor vars barn troligen varit de mest benägna att begå brott.Med grund ser forskarna att tonåringar, ogifta kvinnor, lågt utbildade och svarta kvinnor väljer oftare abort. Donohue och Levitt menar att barn till dessa löper störst risk att bli brottslingar som vuxna. I rena siffror menar professorerna att samhället sparat 30 miljarder dollar varje år på minskad brottslighet till följd av den fria aborten i landet.Vi bör ha detta i minne när Polen inskränker aborträtten och vill kriminalisera abort och försvåra att på laglig väg avsluta en oönskad graviditet. Utöver att kvinnor fortsätter få rätt till sin kropp behöver vi tydligen peka på ekonomisk vinning.Den här forskningen är inte ny. Den presenterades för första gången för 15 år sedan. Ändå backar vi i frågor om kvinnors rätt till sin egen kropp. Som om vi ska behöva ta om allt en gång till. Starta om från början till ett skammens Europa där vi sätter kvinnors liv och fria vilja i sista rummet.