Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Brottslingar använder dopningsmedel för att förbereda sig för brott"

Drygt 130 åhörare satt och lyssnade lyhört till föreläsarna när Svenska narkotikapolisförningen, SNPF, anordnade en utbildningsdag i Östersund.

Det är åttonde gången dagen hålls i Norrland, men denna gång var det första gången det skedde i samarbete med länsstyrelsen. Arrangemanget riktade sig till anställda inom kommuner, landsting, polismyndigheter och andra närliggande organisationer.

Under dagen hann deltagarna lyssna till länshundbefälet Jörgen Modin som berättade om arbetet med att utföra narkotikasökning med hund och polisen i Piteå som berättade om hur narkotikaklassade läkemedel tagit över heroinmarknaden i Norrbotten. Sedan fick deltagarna lyssna till Pär Sundin, chef för ungdomsroteln vid Östersundspolisen, som berättade om arbetet med ungdomar i länet.

Avslutade dagen gjorde Gunnar Hermansson, före detta kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen och numera chefredaktör, föreläsare och skribent.

Han pratade i en timme om anabola androgena steroider och andra dopningsmedel. Han beskrev det som ett missbruk som har skapat en omfattande illegal handel i en subkultur som det etablerade samhället saknar särskilt stor insyn i.

Han visade bilder på tabletter, ampuller och injektionsflaskor, gick igenom olika dopningsmedel och visade var man injicerar. Han demonstrerade hur länge droger stannar i kroppen och syns i blod och urin och gick igenom vilka straff som gäller för olika brott.

Åhörarna antecknade, tog bilder av Gunnar Hermanssons information på den stora duken med sina mobilkameror och deltog i diskussionen.

– Beslagen av dopningspreparat har ökat totalt sett i landet, hur ser det ut här i Östersund?

Gunnar Hermansson vände sig till sin publik.

– Det förekommer men är inte så prioriterat, fick han till svar av en åhörare.

Gunnar Hermansson konstaterade att det inte är ovanligt att det ser ut så. Det är vanligare att man arbetar med det i de större städerna än så länge, säger han.

– Men det är nog på gång, säger han.