Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsmisstankarna mot Daniel Kindberg – detta har hänt

Artikel 9 av 111
Brottsmisstankarna mot Kindberg
Visa alla artiklar

Under tisdagen gjorde ekobrottsmyndigheten en razzia hos Östersundshem och vd:n Daniel Kindberg anhölls misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Hans affärspartner, som är misstänkt för ekobrott, har erkänt. Under torsdagen släpptes Daniel Kindberg på fri fot men misstankarna har stärkts. Nedan följer en sammanfattning av det som hänt:

Annons

17 april:

Under tisdagen har det hänt mycket kring Östersundshems vd, tillika ordförande i Östersunds FK, Daniel Kindberg. På morgonen, runt klockan 08.00, utförde ekobrottsmyndigheten en razzia hos Östersundshem och beslagtog Kindbergs dator. Kindberg blev sedermera anhållen enligt uppgifter till ÖP.

I dagarna har dessutom en man i Sollefteå, som har företagskopplingar till Daniel Kindberg, häktats misstänkt för grovt bedrägeri samt grovt bokföringsbrott. Han ska enligt Niklas Jeppsson, kammaråklagare Ekobrottsmyndigheten i Umeå, ha skickat osanna fakturor via sitt företag till ett byggföretag och ska på så sätt ha lurat till sig pengar. Sollefteåbon har senare erkänt häktningsframställningen, men nekar till själva brottsrubriceringen. Mannen kan nu få betala tillbaka 9 miljoner kronor i brottsligt byte om han skulle bli fälld.

En utredning från Skatteverket visar att den nu häktade Sollefteåbon sponsrade ÖFK med 4,6 miljoner kronor via sitt företag. Det är belopp som nästan utgjorde hela det lilla bolagets omsättning. 

Joackim Ekroth (M), vice ordförande i Östersundshem, sade att bolaget än så länge inte visste något om bakgrunden, och att han hoppas att detta inte har med Östersundshem att göra utan att det är Kindbergs privata affärer.

På tisdagskvällen meddelade ÖFK på sin hemsida att Kindberg på sannolika skäl är anhållen misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, och att han därmed riskerar fängelse om han döms för brotten.

18 april:

Under onsdagen höll Östersundshems styrelse ett extrainsatt styrelsemöte efter det som framkommit om bolagets vd, Daniel Kindberg. Innan mötet säger Östersundshems ordförande, Tord Andnor (S), till ÖP:s reporter att han är rädd att det som hänt kan fläckas ned på bolaget. Efter mötet meddelade Andnor på en presskonferens att Kindberg är arbetsbefriad under tiden som brottsutredningen pågår. Ett beslut som oppositionen tyckte var rätt.

Även ÖFK diskuterade under onsdagseftermiddagen Kindbergs framtid i klubben. I Kindbergs frånvaro tar vice ordförande Hans Carlsson över.

Senare under onsdagen bekräftade byggföretaget Peab att en av deras medarbetare misstänks för inblandning i Kindbergs misstänkta ekobrottslighet. Pengar ska ha betalats ut från Peab till företagaren i Sollefteå som i nästa steg ska ha fört över delar av pengarna till ÖFK.

Det framkom också under onsdagen att de sponsorpengar som kommit från Kindbergs affärskompanjon till ÖFK, tillsammans med Kindbergs egna investeringar, räddade ÖFK från att gå med miljonförlust under 2014.

19 april:

Efter att ha suttit anhållen sedan i tisdags släpptes Daniel Kindberg på fri fot under torsdagen. Misstankarna mot Kindberg kvarstår och har dessutom stärkts enligt åklagaren Niklas Jeppsson. Under kvällen meddelade Östersunds FK att Daniel Kindberg tar timeout från rollen som ordförande i klubben.

20 april:

Daniel Kindberg säger upp sig som vd för Östersundshem med omedelbar verkan, meddelar styrelsen i ett pressmeddelande. Christer Sundin är tillförordnad vd.

Under fredagsförmiddagen meddelande Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor att man inte ska tillsätta någon egen utredning med anledning av misstankarna möt förra vd:n. Men strax efteråt meddelade Andnor i ett pressmeddelande att man ändrat sig och att man kommer att göra en genomlysning av bolagets ekonomiska transaktioner. En extern revisor sätts in.

Under fredagen kunde ÖP avslöja att det finns en affärskoppling mellan Östersundshem och den häktade Sollefteåbons företag. Företaget fick sköta flytten av Östersundshems kontor till en kostnad på drygt en halv miljon. Enligt källor till ÖP var det dåvarande vd:n Daniel Kindberg som själv tog beslutet. Östersundshems styrelseordförande Tord Andnor säger till ÖP att han själv inte visste om affärskopplingen.

Strax efter lunchtid på fredagen meddelade Anders Wennerberg, kommundirektör på Östersunds kommun, att kommunen stoppar sina planerade utbetalningar till ÖFK. Wennerberg menar att bakgrunden är att det bland annat finns en klausul i sponsringsavtalet som säger att det är möjligt att häva avtalet omedelbart om andra parten varit inblandad i brottslig gärning.

Ungefär samtidigt får ÖP kontakt med Östersunds kommunalråd Ann-Sofie Andersson (S) som bland annat säger att det som har hänt kring Daniel Kindberg på kort sikt skvätter i negativ bemärkelse på alla de organisationer och sammanhang där Kindberg har och fortfarande verkar. Det gäller både Östersundshem, kommunen och ÖFK.