Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brr – häng med till Antarktis

/
  • På Antarktis häckar två pingvinarter, kjesarpigvinen och adeliepingvinen.Gråsälar finns det gott om vid Antarktis.Antarktis har blivit i genomsnitt en halv grad varmare de senaste 50 åren. Bilden visar den uppvärmning som forskare har mätt i Västantarktis under de senaste 50 åren. Det mörkröda visar det område som värmts upp mest.

Inga människor. Inga träd. Inga hus. Men väl rekordkalla vintrar, massor av pingviner och snö året om! Häng med till Antarktis – det perfekta resmålet för alla som surar över att vintern är slut.

Annons

Tycker du att det är kallt när det är tio minusgrader ute? Det är faktiskt rena sommarvärmen jämfört med Antarktis iskyla. Det är det kallaste stället på jorden. Under de långa vinternätterna här kan temperaturen sjunka till under 80 isande minusgrader!

till Antarktis. Bara att följa kompassen söderut. Förbi Danmark, Italien och Afrika. När du kommit så långt ner på jordklotet som det bara går, då är du framme.

Ser du bara massa is överallt? Bra, då har du nog kommit rätt. Islagret på Antarktis är flera kilometer tjockt på sina ställen.

måste du klä dig supervarmt! Det räcker inte med termobrallor och farmors stickade raggsockor. Tjocka specialjackor och byxor ska det vara. Och glöm inte mössan! Inte en endaste millimeter av huden får sticka ut i kylan.

Dessutom måste du ha solglasögon, när solen lyser på all is blir ljuset så starkt att man kan skada ögonen.

med Antarktis? Jo, de häftiga hägringarna till exempel. Plötsligt kan det se ut som att båten du kom med ligger upp och ner! Eller som att isberget där borta svävar i luften. Bli inte orolig, du håller inte på att bli knäpp. Det är bara synvillor.

I luften på Antarktis finns det miljarder pyttesmå isbitar. När ljuset studsar mot dessa kan det bli knas. Ibland kan du se tre solar på himlen. Andra gånger blir allt vitt och du ser ingenting.

är att man slipper trängas. Du får all plats du behöver i pulkabackarna (som förresten är enorma). Det har faktiskt aldrig bott någon här, om man bortser från några forskare då och då och kanske en och annan säljägare som slagit läger.

risken finns alltid att du hamnar mitt i en myllrande pingvin-hop. Pingviner finns det nämligen gott om. De trivs i kylan. Förutom pingvinerna och en och annan säl så är det heltomt på Antarktis. De flesta djur ogillar isen.

det mest blåsiga stället på jorden. Vinterstormarna här i Sverige är ingenting mot isvindarna vid Sydpolen. Ofta blåser det så hårt att du kan glömma att ens försöka ta din morgonpromenad. Det är omöjligt att stå upprätt i sådan vind!

Mer läsning

Annons