Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bruksvallarnas livsviktiga arrangemang

Östersund sa nej till nästa helgs världscuppremiär, men Bruksvall­arna ja till helgens inhemska skidpremiär, som också blir en världscuppremiär light.

Med Petter Northug på startlinjen och andra storfräsare mot alla svenska skidkanoner, vankas race av högsta klass längs den 2,5 kilometer långa banan.

Det är en himmelsk tur för Härjedalen och Bruksvallarna, att det går att åka längdskidor i området kommande veckoslut. Som destination med rykte som längdskidsportens verkliga inspirationsplats under tidiga höstmånader, hade det varit både sportsligt och turistiskt trist med walk over.

Därför är det bara att lyfta på hatten för evenemangets general Magnus Myhr och hans arrangörsstab. De har näst intill trollat med knäna, men verkar få ihop den bana som alla längdskidåkare nu skriker efter.

Tävling, tävling och tävling är vad som gäller efter att killar och tjejer i landslag och övrig Sverigeelit tränat hur många hundratals timmar som helst under försäsong.

Bruksvallarna behöver helgens skidevenemang. Svensk längdskidåkning behöver tvärtom också Bruksvallarna, som genom årens lopp arrangerat massor av toppevenemang och inte minst stått för oräkneliga träningsläger. Att det till sist nu också blir tävling, fast vi upplever den snöfattigaste novembermånaden sedan 1905, är naturligtvis viktigt rent sportsligt. Men kanske ännu viktigare: Ett bevis för att destinationen faktiskt kan leva upp till det den lever på, snö och skidåkning.

Visserligen har näringslivsidkarna redan förlorat stora inkomster på uteblivna lägerveckor, men på lång sikt är tävlingen ändå betydelsefull: Den visar att Bruksvallarna kan och vill, även under de allra mest besvärliga förhållandena. Sådant vinner i längden.

Att SVT:s vinterstudio tar plats i härliga Härjedalen gör naturligtvis inte saken sämre.