Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bruna bönor med stekt fläsk

Middagstips för fyra personer.

Annons

För 4 personer

1 timme + blötläggning i 8 timmar

5 dl bruna bönor

12 dl vatten

1 tsk salt

3 msk ljus sirap

1 msk ättika, 12 procentig

1 krm svartpeppar

Att äta till:

500 g rimmat, skivat fläsk

äpplen

Gör så här:

1. Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem sedan ligga i kallt vatten minst 8 timmar.

2. Häll bort blötläggningsvattnet och spola bönorna igen. Lägg bönorna i en kastrull och tillsätt 12 dl vatten samt 1 tsk salt. Koka upp, sänk värmen något och koka bönorna utan lock i cirka 1 timme eller tills de är mjuka och vätskan simmig.

3. Smaksätt bönorna med mer salt, om det behövs, sirap och sist ättika. Smaksättningen sker i bokstavsordning då sött (sirap) döljer salt och syra (ättika) döljer det mesta. Avsluta med lite nymald svartpeppar. Bra knep att lägga på minnet så fort det handlar om sötsur kryddning. Servera bönorna med stekt, rimmat fläsk och skivat äpple. Vare sig salladsblandningar eller varma grönsaker passar till bruna bönor.