Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brunflobasist släpper eget band på eget bolag

20 februari släpper Göteborgsbaserade bandet Makten & Härligheten sitt debutalbum. Skivan ges ut av gruppens basist och låtskrivare Martin Holmlund, som är uppvuxen i Brunflo.

Makten & Härligheten består av fem män som bor i Göteborg. Deras instrumentala musik beskrivs av dem själva som ett "eget rum i gränslandet mellan jazzrock, postrock och nujazz".

Bandnamnet känns igen från bönen "Fader vår".

– Men vi är inte något religiöst band. Snarare finns det kanske någon ironi i namnet. Människor med makt får ju ofta en självpåtagen ära och härlighet. Det är sällan man pratar om sina brister och erkänner när man gjort fel. Där kan man se en parallell till hur makt ofta ser ut i religioner, den är ouppnåelig, säger basisten Martin Holmlund.

Det samhällstillvända hos gruppen finns även i debutskivans titel "På mindre än en minut". Det är en association från den iranska läkaren och författaren Arash Hejazis självbiografiska roman "47 sekunder". Boken fick sitt namn från längden på det Youtube-klipp när Hejazi försöker rädda livet på kvinnan Neda Agha-Soltan som sköts till döds under demonstrationer i Teheran 2009.

Skivan blir det första släppet på Martin Holmlunds egen skivetikett MH Musik.

Han är född 1973 och växte upp i Brunflo. Under gymnasiet gick han musikprogrammet på Palmcrantzskolan i Östersund. Studierna fortsatte på Bollnäs folkhögskola och Musikhögskolan i Arvika/Ingesund. Sedan slutet av 1990-talet bor han i Göteborg och spelar, förutom Makten & Härligheten, med folkrockarna West of Eden, Myst – som blandar nordisk och österländsk folkmusik, och balkan/klezmer-bandet Zimmes.

Kommer Makten & Härligheten till länet och spelar?

– Min ambition är att vi ska kunna göra det i höst någon gång, säger Martin Holmlund.